Шахраї на Facebook використовують бренд BBC, щоб заманити жертву

  • 17 Січня 2024

Фальшиві посилання можуть завдати користувачам реальної шкоди.

Шахраї на Facebook використовують бренд BBC, щоб заманити жертву зображення

Шахраїв на Facebook завжди було хоч греблю гати, і методи «роботи» в них також різноманітні, від досить невинних, штибу «лайк-фермерства», до тих, що можуть дорого коштувати жертві. Фахівці з кібербезпеки акцентують на одному з них – постах штибу «Не можу повірити, що він загнув. Я так за ним сумуватиму!», з прикріпленим посиланням та позначеними Facebook-друзями того, хто ці пости переглядає.

Перейшовши за посиланням, найімовірніше, опублікованим зі зламаного акаунту, користувач побачить фальшиву новину від BBC про ДТП зі смертельними наслідками. Натиснувши кнопку «Відтворити відео» у псевдоновині, користувач мимоволі пройде кілька перенаправлень зі збором інформації про його браузер, місцеперебування та про сайти, які він відвідував. Це своєрідна цифрова ідентифікація особи, звісно ж, цілком нелегальна. Шахраї мають переконатися, що жертва опинилася на тих ресурсах, які принесуть їм найбільший зиск відповідно до її профілю та інтересів. Одним з можливих наслідків (але далеко не єдиним) може стати «злива» спливних вікон, що приводять на шахрайські сайти та/або завантажують на пристрій користувача зловмисне (зокрема, й агресивне рекламне) ПЗ.

Уникнути цього типу шахрайства доволі просто: слід уважно вивчати сумнівні  URL-адреси, спілкуватися з друзями і рідними поза Facebook, телефонувати відправнику такого повідомлення, щоб переконатися, що це саме він опублікував (або не публікував) і пам’ятати, де саме зазвичай буває безплатний сир. А ще – регулярно оновлювати браузер, паролі, особливо якщо є підозра, що ваш обліковий запис скомпрометовано, і скаржитися на всі дописи, які ви вважаєте шахрайськими, незаконними і небезпечними. Зробити це можна, клацнувши у верхньому правому куті відповідного допису, і обравши «Поскаржитися на публікацію» або «Поскаржитися на фото».       

Email розсилка