Facebook та Instagram збирають величезну кількість даних користувачів

  • 26 Січня 2024

Основне питання – чи передаються вони третім особам.

Facebook та Instagram збирають величезну кількість даних користувачів зображення

У сучасну цифрову епоху майже кожна десята особа має свій профіль на Facebook. Навіть якщо відкинути тих, хто заходить туди вряди-годи поширити якесь відео чи фото улюбленого кота – кількість користувачів все одно вражає. Аналогічну базу користувачів ось-ось матиме й Instagram – однак той факт, що ці платформи активно збирають величезні масиви користувацьких даних, давно викликає у фахівців з кібербезпеки (та, щиро кажучи, і в користувачів також) стурбованість щодо конфіденційності. Компанія з кібербезпеки Surfshark провела на цю тему дослідження і оприлюднила вельми цікаві результати.      

Найменше даних (як порівняти з конкурентами) збирає скандальна платформа Х (раніше – Twitter), і використовує їх переважно для більшого комфорту користувачів (хоча, звісно, і не лише для цього). А от Facebook та Instagram збирають взагалі всі дані, які лиш можна пригадати, за винятком хіба інформації про здоров’я, віросповідання та політичні вподобання (зате це успішно роблять TikTok і Telegram). Та будьте певні, що ваші імена, адреси, номери телефонів, вказані, звісно ж, «для додаткової безпеки» використовуються ще й для додаткового відстеження вашої активності, а місцеперебування і метадані, що вказують на час завантаження фото, створення допису чи перегляд певного контенту, дозволяють пропонувати вам таргетовану рекламу. Збираються і (ніби) захищаються адресні книги, журнали викликів, історія СМС (якщо користувач завантажує, синхронізує чи імпортує такі дані під час реєстрації) та деталі транзакції, проведених через продукти платформи (включно з номером банківської картки і CVV-кодом).

Усе це, згідно із заявами Meta, не передається третім особам, але реальність така, що обмін даними між соцмережами та їхніми рекламодавцями для аналітики і маркетингу триває постійно. Тож найкраще, що може зробити користувач, аби убезпечитися від можливого витоку особистої інформації (приміром, внаслідок хакерської атаки) – це не ділитися зайвими подробицями свого життя. Краще обійтися без таргетованої реклами, яка все одно вкрай рідко буває доречною, аніж дізнатися, що ваша адреса, номер телефону або кредитки «гуляють» десь у даркнеті.       

Email розсилка