Торгові майданчики Telegram щораз частіше стають стартовими – для фішингових атак

  • 01 Лютого 2024

Експерти називають Telegram епіцентром кіберзлочинності.

Торгові майданчики Telegram щораз частіше стають стартовими – для фішингових атак зображення

Telegram, на позір – зручна та активна соцмережа і месенджер – насправді вже давно є вкрай небезпечним місцем для користувачів. Окрім того, що цей додаток – вельми потужна розвідувальна й інформаційна зброя Кремля (хоча й одного цього мало б вистачити з лишком, щоб тікати звідти якнайшвидше) – він ще й перетворився на епіцентр кіберзлочинності. Масова атака коштує зловмисникам усього $230.

Дослідники з Guardio Labs заявили, що Telegram став «раєм для шахраїв» та «розсадником сучасних фішингових операцій», де створення «темних і добре змащених ланцюжків постачання інструментів і даних жертв» поставлено на потік. І новачки, і досвідчені хакери з темного боку сили обмінюються там незаконними, але простими у користуванні наборами хакерських інструментів та інформацією. Те, що раніше було доступно лише у даркнеті, тепер перебуває на відстані кліку по білому літачку. У Telegram можна знайти безплатні зразки шкідливого ПЗ, навчальні посібники і найманих хакерів. А найбільше там «квітне» фішинг. Фішери навіть створюють Telegram-канали, щоб навчати новачків, а також рекламують ботів, які можуть автоматизувати процес створення фішингових сторінок для збору конфіденційної інформації, і діляться з охочими секретами монетизації вкрадених даних.

Детально описуючи всі способи атак та інструменти шахраїв, фахівці з кібербезпеки не втомлюються нагадувати, що наразі користувачі можуть протиставити зловмисникам лише власну пильність щодо надходження різноманітних листів, повідомлень, посилань з невідомих джерел, надійний багаторівневий захист усіх своїх акаунтів і використання ключів безпеки скрізь, де це можливо. Краще витратити зайві декілька хвилин на перевірку підозрілого листа, і потурбувати друзів, з чиїх акаунтів надійшли сумнівні відео, ніж потім гаяти цілий день, спілкуючись з Кіберполіцією чи втратити гроші або цінні дані. Ну й, звісно, повністю відмовитися від користування Telegram буде мудрим і завжди своєчасним рішенням.       

Email розсилка