Microsoft наймає колишнього гендиректора OpenAI Сема Альтмана

  • 21 Листопада 2023

Після його скандального звільнення не минуло й трьох діб.

Microsoft наймає колишнього гендиректора OpenAI Сема Альтмана зображення

Раптове звільнення Сема Альтмана, генерального директора OpenAI, стало потрясінням не лише для нього самого – про це рішення він дізнався за лічені хвилини до оголошення, – а ще й наробило галасу в індустрії ШІ. 17 листопада Рада директорів OpenAI заявила, що звільняє Сема Альтмана з посади генерального директора компанії та виключає його з Ради директорів «за недостатню відвертість у його контактах з правлінням» і виниклі у зв’язку з цим «сумніви у його здатності й надалі керувати OpenAI». Що насправді стоїть за цим туманним формулюванням, невідомо, але Грег Брокман, співзасновник OpenAI та ще троє старших дослідників також вирішили піти з компанії.

Безробітними вони лишалися недовго – вже в понеділок, 20 листопада, стало відомо, що Сем Альтман і Грег Брокман керуватимуть новим дослідницьким проєктом ШІ у Microsoft. Microsoft, до речі, є ключовим інвестором OpenAI, і її очільник Сатья Наделла «обурився», почувши новину про звільнення Альтмана, але нагоди отримати для своєї компанії насправді цінні кадри не змарнував. Ще понад 500 працівників OpenAI, включно з головним науковим співробітником Іллею Суцкевером та колишньою тимчасовою гендиректоркою Мірою Мураті, підписали листа з обіцянкою звільнитися і теж перейти до Microsoft, якщо Сема Альтмана не повернуть на посаду. Повертатися Сем вже й сам не хоче, а підписи до листа досі додаються – з огляду на те, що в OpenAI працює 700 осіб, такий відтік кадрів може бути дуже серйозним.

Розроблений OpenAI під керівництвом Сема Альтмана ChatGPT має понад 100 млн користувачів щотижня. Новим тимчасовим гендиректором OpenAI став один зі співзасновників Twitch Еммет Шир – це вже третій глава компанії за останні три дні. 

Email розсилка