Російські і китайські хакери зламали британський ядерний об’єкт Селлафілд

  • 05 Грудня 2023

Злам стався ще 2015 року, але досі у Селлафілді приховували інцидент.

Російські і китайські хакери зламали британський ядерний об’єкт Селлафілд зображення

Розслідування журналістів The Guardian та звіти фахівців з кібербезпеки підтверджують, що британський ядерний комплекс Селлафілд, де, зокрема, розташоване сховище ядерних відходів, зазнав хакерської атаки з боку російських і китайських кіберзлочинців. І хоча початково про участь іноземних держав у кібератаці не йшлося, нові докази свідчать, що до зламу таки доклалися росія і Китай. Неназваний чиновник сказав журналістам, що проблему із серверами вони назвали Волдемортом на честь антагоніста з книг про Гаррі Поттера, у такий спосіб підкресливши небезпеку потрапляння цих даних до рук ворогів Британії.  

На об’єкті, зведеному понад 70 років тому на узбережжі Ірландського моря, виробляли плутоній для ядерної зброї часів холодної війни, а зараз зберігають ядерні відходи з інших країн (як-от Італія та Швейцарія). Сховище плутонію у Селлафілді є найбільшим на планеті, крім того, там зберігаються документи з планами на випадок катастрофи або нападу іншої країни на Великобританію. Працює на об'єкті 11 тисяч осіб.

Наразі точних даних про те, яке шкідливе ПЗ використовувалося, і яку саме інформацію скомпрометовано, немає. Триває розслідування, однак експерти кажуть, що перші порушення помітили ще 2015 року, і невідомо також, чи вдалося знищити шкідливе ПЗ. Селлафілд своєчасно не повідомив про атаку регуляторів, і наслідки можуть бути доволі сумними. Про проблеми з кібербезпекою у Селлафілді було відомо щонайменше десять років, а 2022-го через постійні її порушення об’єкт перевели в режим особливих заходів. Сталося це після того, як знімальна група BBC приїхала робити матеріал про сільські громади та ядерну промисловість, і зняла логіни та паролі для входу в IT-системи Селлафілду. Потім усе це показали на ТБ.

Email розсилка