Очільники найбільших соцмереж свідчитимуть щодо захисту дітей в інтернеті

  • 05 Грудня 2023

Декого з них юридичний комітет Сенату США викликав повістками.

Очільники найбільших соцмереж свідчитимуть щодо захисту дітей в інтернеті зображення

У межах спільних зусиль республіканців і демократів щодо захисту дітей та протидії сексуальному насильству над ними в інтернеті юридичний комітет Сенату США організовує слухання, на які запрошено генеральних директорів п’ятьох найбільших соцмереж – Марка Цукерберга (Meta), Лінду Яккаріно (X), Шоу Зі Чу (TikTok), Джейсона Ситрона (Discord) та Евана Шпігеля (Snap). Слухання заплановані на 31 січня 2024 року – на попередніх, що пройшли 14 лютого 2023 року, представників соцмереж не було.

Очільників X, Discord і Snap довелося викликати повістками після їхніх неодноразових відмов давати свідчення. Марк Цукерберг (Meta) і Шоу Зі Чу (TikTok) погодилися свідчити добровільно. Сенатори розглядатимуть низку питань з безпечного користування соцмережами, поміж яких батьківський контроль, налаштування за замовчуванням, перевірка реального віку користувачів та притягнення соцмереж до відповідальності за недотримання умов безпеки і встановлених ними ж правил користування онлайн-платформами.

Зі свого боку, законодавці окремих штатів уже ухвалюють закони із захисту дітей в інтернеті. Приміром, у штаті Юта нещодавно набрав чинності закон, згідно з яким неповнолітні мають отримувати згоду батьків на реєстрацію в соцмережах; закони Луїзіани та Міссісіпі відтепер вимагають перевірки віку для перегляду потенційно шкідливого для дітей контенту (приміром, порно). З іншого боку, федеральний суддя Техасу заблокував закон щодо перевірки віку для перегляду порнографічних сайтів за день до того, як той набув чинності. Аналітики кажуть, що покладати великі надії на соцмережі в питаннях захисту дітей від шкідливого контенту не варто – по суті, саме такий контент приносить їм найбільші гроші. Meta, TikTok і Snap щораз частіше стикаються з позовами громадськості, в яких йдеться, що використання онлайн-платформ викликає у дітей залежність та шкодить їхньому психічному здоров’ю, однак схоже, що гігантам соцмереж вигідніше сплатити штраф, аніж кардинально міняти політику своїх платформ на шкоду прибуткам.          

Email розсилка