За журналістами й громадськими діячами Йорданії стежили за допомогою ПЗ Pegasus  

  • 06 Лютого 2024

Шпигунську програму виявили на iPhone йорданців.

За журналістами й громадськими діячами Йорданії стежили за допомогою ПЗ Pegasus   зображення

Згідно зі звітом Access Now і Citizen Lab, за 35 йорданцями – журналістами, громадськими активістами та адвокатами з прав людини, стежили з використанням шпигунського ПЗ Pegasus. Стеження тривало щонайменше з 2019 року, а виявили його лише у вересні 2023-го. У деяких випадках зловмисники видавали себе за журналістів, і просили у жертв інтерв’ю чи коментарі, вбудовуючи зловмисні посилання на шпигунський софт у свої повідомлення або поміж ними. Декілька жертв заражалися ПЗ Pegasus повторно, і навіть неодноразово.

ПЗ Pegasus – це продукт приватної ізраїльської компанії NSO Group, яка працює ще з 2010 року. На своєму сайті компанія описує Pegasus, як інструмент для кіберрозвідки, який використовується виключно для запобігання тероризму, педофілії та незаконному обігу наркотиків, а також для пошуку зниклих дітей і порятунку жертв стихійного лиха. Та, як це часто буває, добрими намірами вистелена дорога в пекло, а за гаслами про глобальну безпеку і стабільність у всьому світі стоять цілком конкретні і численні зловживання – як-от торішні атаки на опозиційних журналістів і політиків в Індії, організовані, найімовірніше, саме урядом.

Ізраїльтяни запевняють, що кількість повідомлень щодо неправомірного використання їхнього продукту «значно зменшується», пояснюючи це процесами «комплексної перевірки отримувачів ПЗ. Та, оскільки ПЗ Pegasus, яке має доступ до повідомлень та електронної пошти на смартфоні, дозволяє переглядати фото, підслухувати розмови, відстежувати місцеперебування власника гаджета, і навіть знімати його на відео, продають лише деяким урядам та іноземним органам безпеки – не треба бути Джеймсом Бондом, щоб зрозуміти, хто і з якою метою його використовує, коли йдеться про журналістів та опозицію.     

Email розсилка