«Дія» відкрила вихідний код свого ПЗ для публічного доступу

  • 14 Березня 2024

Його вже можна знайти на Github.

«Дія» відкрила вихідний код свого ПЗ для публічного доступу зображення

Очільник Мінцифри Михайло Федоров повідомив, що «Дія» стала open source – вихідний код її програмного забезпечення тепер доступний для всіх охочих. Знайти його можна на Github – вебсервісі для спільного аналізу і розробки програм, але, щоб отримати доступ, треба попередньо підписати публічну ліцензію.  

Розробникам, окрім ліцензії «Дії», доступні також код мобільного застосунку (frontend та backend), документ «Посвідчення водія» та послуга «Витяг про несудимість» як приклади логіки роботи «Дії». Михайло Федоров запевняє, що безпеці особистих даних користувачів нічого не загрожує, бо у коді немає доступу до реєстрів. Якщо програміст «захоче зробити запит у реєстр, то спеціально для цього в тестове середовище завантажили видуманих користувачів із вигаданими даними. На цих користувачах можна перевірити логіку роботи з інформацією».

Утім, відомий український експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун вважає, що нічого не загрожує не лише особистій інформації користувачів, а й відповідності «Дії» вимогам КСЗІ (Комплексної системи захисту інформації) – бо документи про це, а також технічну та проєктну документацію творці «Дії» і досі приховують. Пан Корсун закликав небайдужих фахівців скористатися запрошенням міністра Федорова, і проаналізувати опублікований код, неодмінно поділившись результатами цього аналізу – бо «платники податків мають право знати що саме і наскільки погано було зроблено за наші гроші».

Email розсилка