Невдаха-хакер з Хмельницького заробив на зламі 7327 комп’ютерів 4740 грн

  • 23 Березня 2024

А ще – рік умовно і 34 тис. грн штрафу.

Невдаха-хакер з Хмельницького заробив на зламі 7327 комп’ютерів 4740 грн зображення

Схоже, відомий жарт про «свіжу копійку» заграв новими барвами. Програміст з Хмельницького вирішив перейти на темний бік IT-сили, й, посидівши трохи на спеціальних форумах, почав поширювати зловмисне ПЗ. Робив він це через інфіковані файли в модах GTA San Andreas, відео з якими викладав на YouTube.

Слідство встановило, що отримавши численні поради щодо злочинних дій на спеціалізованому хакерському форумі LOLZ.GURU, кіберзловмисник орендував сервер у російської компанії FirstVDS, де налаштував адміністративну панель шкідливого ПЗ DarkCrystal RAT, за допомогою якого міг контролювати та переглядати список заражених комп’ютерів і вивантажувати персональні дані користувачів.

Хакеру вдалося зламати 7327 комп’ютерів, але здобич його становила мізерні 4740 грн – це ледь не вдвічі менше ніж мінімальна зарплата в Україні. Невідомо, чи зміг би він і надалі реалізовувати вкрадені дані, і якою б тоді була сума його прибутку – але край цьому цікавому експерименту поклали правоохоронці. Спочатку як покарання суд призначив зловмиснику три роки позбавлення волі, але потім зглянувся, і надав випробувальний термін на рік – у разі гарної поведінки відбувати строк у в’язниці парубку не доведеться. Однак хакер має сплатити державі витрати на залучення експертів у сумі 34 413,12 грн – у сім разів більше, ніж він «заробив». Навіть у хакерів не завжди шкурка стає за чиньбу.

Email розсилка