Іноземні хакери з One Fist отримали відзнаки за сприяння ЗСУ

  • 05 Квітня 2024

На Заході цим задоволені не всі.

Іноземні хакери з One Fist отримали відзнаки за сприяння ЗСУ зображення

Командування десантно-штурмових військ ЗСУ надіслало грамоти з подяками іноземним хакерам, які систематично атакували IT-інфраструктуру росії. Один з них – 53-річний Voltage (Крістофер Кортрайт) з Мічигану, що працює в IT-галузі, а хакерські атаки на рф координує з власного дому. Пан Кортрайт радіє, що його роботу визнали, і охоче демонструє грамоту.   

Хакерське угрупування One Fist, очолюване Крістофером Кортрайтом, викрадало дані російських військових компаній і зламувало камери для стеження за військами. Складається One Fist з громадян різних країн, зокрема, Польщі, США та Великобританії. На їхньому карбі – десятки успішних кібератак, і всі кібервоїни отримали підписані командувачем Десантно-штурмових військ України грамоти за «вагомий внесок у розвиток і забезпечення життєдіяльності військових».

Крістофер розпочав хакерську кар’єру у лютому 2022 року, з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, і повністю присвятив себе цій справі. Заради цього йому довелося принести чимало жертв.

Я втратив роботу і витратив усі свої заощадження задля перемоги України. Ця нагорода справді підіймає моральний дух.

Серед найуспішніших атак One Fist Voltage називає злам камер в окупованому Криму для каталогізації російських танків та техніки, що рухалися через Керченський міст, та атаку на російського виробника зброї з викраденням 100 гігабайтів особистих даних.

Утім, радіють такій нагороді не всі. Ще торік у жовтні Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) застеріг від використання та заохочення цивільних хакерів, бо це, мовляв, суперечить духу правил війни, викладених у Женевських конвенціях (хай би що це значило). Лукаш Олейник, автор книги «Філософія кібербезпеки», вважає, що вручення подібних нагород «може ще більше стерти межі між комбатантами та цивільними». Однак є й інша думка. Директорка Oxford Information Labs і редакторка журналу Chatham House Cyber ​​Policy Емілі Тейлор зазначає, що «воєнний час часто є періодом надзвичайних технологічних інновацій, і вторгнення в Україну не є винятком. Іноді ці події змушують переглянути питання, які раніше були табу».

Email розсилка