Консультанта служби внутрішніх доходів США звинувачують у розкритті податкової інформації

  • 03 Жовтня 2023

Імена постраждалих та вигодонабувачів від цього зливу не оприлюднюється.

Консультанта служби внутрішніх доходів США звинувачують у розкритті податкової  інформації зображення

Консультанту Служби внутрішніх доходів США (Податкового управління, підлеглого Міністерству Фінансів) висунули звинувачення у розкритті інформації про податкові декларації без відповідного дозволу. Згідно з матеріалами судової справи, 38-річний Чарльз Літтлджон з Вашингтона, округ Колумбія, що працював у податковій як державний підрядник, викрав дані про декларацію високопоставленого урядовця, і передав їх некомерційному проєкту новин. Крім того, слідство стверджує, що пан Літтлджон викрав інформацію про податкові декларації кількох тисяч найбагатших людей США, і передав її іншій новинарні.

Звинувачення містить лише один пункт – несанкціоноване розголошення податкових декларацій та інформації про них – і, у разі, якщо пана Літтлджона визнають винним, йому загрожує максимальне покарання, п’ять років позбавлення волі. У цій справі йдеться не про одного платника податків – новинарня ProPublica (некомерційний проєкт, який проводить журналістські розслідування в інтересах громадськості) отримала величезний масив даних СВД США про найбагатших платників податків за понад десять років, зокрема, конкретні відомості про доходи, податкові зобов’язання та платежі, а також детальну інформацію про їхні інвестиції та результати аудиту.

Представники ProPublica заявляють, що й гадки не мали, хто їхнє джерело, і ніколи ні в кого не вимагали жодних даних – а пересічний громадянин, стурбований можливим ухилянням сильних світу цього від сплати податків, сам їх знайшов. Якщо суд не повірить у цю історію, новинарню також можуть оштрафувати на суму до п’яти тисяч доларів.

Такі прецеденти вже траплялися. Приміром, 2021 року колишній співробітник Міністерства фінансів отримав шість місяців ув’язнення за витік деяких матеріалів у ЗМІ. Втім, тодішній витік – крапля в морі, як порівняти з даними податкових декларацій, отриманими ProPublica. Однак судовий розгляд ще попереду, а повідомлення Міністерства юстиції США про цю справу містить обов’язкову примітку про те, що всі обвинувачені вважаються невинуватими, доки їхню провину не доведуть в суді.

Email розсилка