Соцмережа Х активно поширює дезінформацію про конфлікт між Ізраїлем і ХАМАСом

  • 11 Жовтня 2023

Потік фейкових публікацій ускладнює користувачам оцінку подій в регіоні.

Соцмережа Х активно поширює дезінформацію про конфлікт між Ізраїлем і ХАМАСом зображення

За кілька годин після нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль фото і відео ракетних ударів, руйнувань та вбивств заповнили не лише онлайн-ЗМІ, але й усі соціальні мережі. Колишній Твіттер, нині X, придбаний Ілоном Маском, схоже, остаточно закріпив свій перехід від соціальної мережі до антисоціальної. Далася взнаки різка зміна політики безпеки контенту та скорочення кількості співробітників, відповідальних за її дотримання. І, звісно, погляди самого Маска, який публічно і неодноразово, хоч і непрямо, підтримував росію, і щедро «ділився» українськими землями для можливості укладення якогось ілюзорного «миру».

Висвітлення подій в Ізраїлі на платформі X стало жаскою сумішшю фейків, свідомої дезінформації та теорій змови. Старі фото збройних конфліктів, які видаються за нові, картинки, згенеровані ШІ, відео, запозичені з відеоігор, вірусна брехня від ультраправих експертів – усе це не лише ускладнює користувачам оцінку ситуації в регіоні, але й підриває довіру до колись надійної соціальної мережі. У зливі дезінформації, що ринула з X, практично неможливо відшукати раціональне зерно; вона така щільна, що не лишає часу на перевірку даних, і користувачі, часто мимохіть, розносять вірусну брехню по всьому світу.

Дивовижно, як Ілон Маск зруйнував, либонь, найкраще в Твіттері: можливість отримувати відносно точні й правдиві дані під час кризи в режимі реально часу.

Пол Бернал, професор IT-права, Університет Нової Англії

З фейків, поширюваних зокрема й анонімними обліковими записами із синіми галочками перевірки, придбаної за преміальною підпискою – скрін про надання США допомоги Ізраїлю на $8 млрд (на офіційному сайті Білого Дому такого документа немає, дата і деталі скриншоту підроблені, основа запозичена з липневої заяви уряду США про допомогу Україні). Фейк поширювався на платформі X щонайменше 1400 разів, з’явився він і на Фейсбуці, і в Телеграмі.

Фальшивий обліковий запис, що буцімто представляв талібів, повідомив, що Талібан просив в урядів Іраку, Йорданії та Ірану дозволу приєднатися до ХАМАС. Фейк набрав 2,5 млн переглядів і рясно поширювався на Фейсбуці – хоча таліби ніколи не влаштовували жодних операцій за межами Афганістану, і вже точно не стали б оголошувати про свої плани публічно. Ультраправий ведучий подкастів Джої Маннаріно, верифікований на X, опублікував твіт про те, що Україна продавала ХАМАСу зброю. Допис набрав майже 4000 лайків і поширень, і десь 7 млн переглядів. Жодних доказів такого продажу не знайшов навіть Пентагон.

Джастін Педен, OSINT-дослідник з Алабами, відомий в мережі як Intel Crab, написав, що це найважче для нього висвітлення кризи, бо замість перевірених посилань він бачить фото, місцеві новинарні намагаються якось охопити аудиторію без дорогої синьої галочки, а ксенофобських зарізяк підтримує генеральний директор платформи. Педен назвав це «кінцем світу». А Ілон Маск особисто рекомендував користувачам стежити за обліковими записами, відомими поширенням вірусної брехні, у недільній публікації, яку згодом видалив.

Email розсилка