Свята наближаються: кілька порад для безпечних онлайн-покупок

  • 07 Листопада 2023

Зробімо все, щоб святкували ви, а не шахраї.

Свята наближаються: кілька порад для безпечних онлайн-покупок зображення

Покупки в інтернеті давно стали невіддільною частиною нашого життя, як і безготівкова оплата через термінал чи електронні документи. Онлайн-закупи заощаджують чимало часу і грошей; вони зручні і досить надійні – особливо якщо дотримуватися кількох простих правил безпеки, найбільш актуальних напередодні різдвяних і новорічних свят та Чорної п’ятниці, і так само помічних в будні.

Не довіряйте надто вигідним пропозиціям і дорогим подарункам.

Багато інтернет-магазинів пропонують знижки, акції типу «1+1=3» і подарунки, щоб залучити нових клієнтів чи обійти конкурентів. Однак будьте обережні з посиланнями, що надходять на електронну пошту, і пропонують захмарні знижки чи подарунки, чия вартість перевищує ціну основного товару. Визнаймо чесно – так не буває, і часто такий «подарунок» справді виявляється дорогим, але в іншому сенсі цього слова – бо осідає на вашому гаджеті як шкідливе ПЗ, здатне зламати його і вкрасти ваші дані.

Уникайте імпульсивних покупок.

Пориви – це добре для емоційного стану, але не дуже добре для нашого гаманця. Складіть список покупок – так ви точно знатимете, кому і що треба придбати, і чи лишаться у вас кошти, щоб побалувати себе.

Захистіть особисту інформацію.

Купуючи щось онлайн, ви змушені ділитися конфіденційними даними – номером, терміном дії та кодом CVV2 банківської картки. Тож робіть це на надійних сайтах, з використанням безпечного протоколу HTTPS і за можливості увімкніть багатофакторну автентифікацію. Уникайте невідомих, нових «щойно з печі» та підозрілих сайтів, інакше можете стати жертвою фішингової атаки.  

Обирайте крамниці, які працюють довший час.

Найімовірніше, підприємства, які працюють давно, подбають про безпеку покупців і нададуть їм безпечні транзакційні шлюзи. Крім того, радимо перевірити, чи є на обраному вами сайті служба підтримки клієнтів.  

Перевірте шифрування та орфографічні помилки.

Шахрайські сайти-клони за дизайном та інтерфейсом вельми схожі на оригінальні. Однак їхні URL-адреси можуть містити помилки або не мати символу «https://». Помітивши такі хиби, закрийте вкладку браузера і згадайте добрим словом свою вчительку англійської.   

Контролюйте банківські виписки.

Переглядайте їх щонайменше раз чи двічі на тиждень. Якщо виявите ознаки несанкціонованих операцій – повідомте про це банку і, за потреби, зверніться до кіберполіції.

Подбайте про надійні паролі.

Вже всі знають, що 12345, qwerty та дівоче прізвище мами – не варіант. Надійний пароль має складатися зі щонайменше 14 символів, і містити літери верхнього і нижнього регістра та 2-3 спеціальні символи.

Утримайтеся від сканування QR-коду.

Часто за пропозицією просканувати QR-код в обмін на подарунок стоять шахрайські кампанії. Способів спустошити ваш банківський рахунок у хакерів безліч, а уникнути цього ви можете, тільки утримавшись від прийняття сумнівних «запрошень» у дикий кіберпростір.  

Повідомляйте правоохоронцям про підозрілі вебсайти.

Навіть якщо ви певні, що це марно, і думаєте: «А що вони можуть вдіяти?» – все одно зв’яжіться з поліцією чи кіберполіцією. Ви зробите все, що від вас залежить, і таке звернення може врятувати від шахрайства інших користувачів.

Документуйте свої транзакції.

Навіть в епоху цифрових технологій записи рукою не втрачають актуальності. Нотатки про ваші придбання, дату оплати і доставлення можуть прислужитися у разі будь-яких суперечок.

І нехай ваші закупи приносять вам тільки радість та гарний настрій.

Email розсилка