Microsoft і Meta боротимуться з дезінформацією щодо виборів

  • 09 Листопада 2023

Стратегії різняться, та в обох є прогалини, які можуть вплинути на ефективність.

Microsoft і Meta боротимуться з дезінформацією щодо виборів зображення

2024 року у понад 40 країнах відбудуться національні вибори. І досвід минулого доводить – вплив на виборчий процес інтернету загалом та соціальних мереж зокрема важко переоцінити. Тож компанії Microsoft і Meta вирішили зробити свій внесок у прозорість виборчого процесу.  

Компанія Microsoft оголосила про запровадження п’ятиетапної стратегії захисту виборів. Першою ініціативою в її межах стане служба Content Credentials з розгортання метаданих цифрових водяних знаків для відео і зображень, розроблених Коаліцією за походження й автентичність контенту (C2PA), членом якої є Microsoft. Користувачі зможуть долучати облікові дані контенту до своїх аудіо чи відео файлів, щоб показати, як, ким і коли створений цей вміст. Це підтвердить джерело його надходження і захистить від несанкціонованого доступу. Content Credentials буде доступна навесні 2024 року, спочатку – для політичних кампаній.

Утім, використання технології водяних знаків, створеної Microsoft спільно з Adobe, значною мірою залежить від того, чи зможуть застосунки, що відтворюють позначений вміст, обробляти метадані позначення. Chrome його не розпізнає, тож «cr» – що означає «зображення» – взагалі не відбиватиметься у цьому браузері. І ніщо не заважає зловмисникам видаляти метадані – відновити їх досить легко.

Крім того, Microsoft створить виборчий комунікаційний центр, де консультуватиме політичні кампанії щодо орієнтування у світі ШІ та боротьби з маніпулятивними проявами кібервпливу. Компанія планує співпрацювати з організаціями, які позначають джерела новин як авторитетні, та підтримувати законодавчі і юридичні зміни із захисту виборчих процесів від глибоких фейків; вона вже підтримала представлений Сенатом США «Закон про захист виборів від оманливого ШІ».     

До боротьби з глибокими фейками приєдналася і Meta, заявивши, що незабаром зобов’яже рекламодавців повідомляти про те, що соціальна, передвиборча чи політична реклама містить реалістичні фото, аудіо і зображення, створені або змінені цифровим способом. Якщо рекламодавець приховає це, його рекламу відхилять. За повторне приховування – можуть оштрафувати.

Стежити за дотриманням цієї політики компанії Meta допоможуть незалежні партнери з перевірки фактів. Утім, користувачі українського сегмента Facebook знають не з чуток, наскільки упередженими бувають такі аудитори. Нові правила набудуть чинності 2024 року і діятимуть в усьому світі.       

Email розсилка