Ваш смартфон зламано: що робити?

  • 28 Листопада 2023

Короткий алгоритм дій для захисту особистої інформації.

Ваш смартфон зламано: що робити? зображення

Що робити, якщо ваш гаджет зламали або виявилося, що на ньому встановлене зловмисне ПЗ? Насамперед – не панікувати. Ситуація не з приємних, але досить поширена, і, вживши оперативних заходів, її наслідки можна мінімізувати.

1. Негайно відключить скомпрометований пристрій від інтернету, уважно перевірте всі встановлені програми на наявність ознак будь-якої підозрілої активності, зауважте дату їхнього останнього використання і те, чи це ви їх завантажували.

2. Виявивши сумнівну програму, відразу видаліть її, і переконайтеся, що всі ваші важливі дані – контакти, фото, відео, документи, повідомлення тощо – зберігаються у хмарному сховищі та регулярно синхронізуються, в ідеалі хоча б що два дні.

3. «Обнуліть» пристрій, скинувши налаштування гаджета до заводських, але не забувайте, що це видалить всі збережені дані. Встановіть на смартфоні надійний захист від шкідливого ПЗ (Malwarebytes, McAfee, AVG, ESET Mobile Security, Norton або TotalAV) і відновіть потрібні дані зі хмарного сховища.  

4. Встановить на своєму гаджеті двофакторну автентифікацію, яка стане додатковим рівнем захисту для ваших конфіденційних даних та повідомлень.

5. Не кладіть всі яйця в один кошик – використовуйте програми від різних перевірених компаній. Фото і відео можна зберігати у Google Photos, документи – в One Drive, обмінюватися повідомленнями через Signal. Навіть якщо на одній з платформ виникнуть проблеми, ви зможете безперешкодно користуватися іншими.     

6. Будьте пильними. Не відкривайте невідомі файли, не натискайте посилання у повідомленнях та електронних листах, не бувши цілковито впевнені у їхній безпеці. Інакше ваша інформація і деколи – гроші, особливо в криптогаманцях, – можуть дістатися шахраям.  

Email розсилка