Автори документальної літератури знову судяться з OpenAI та Microsoft  

  • 09 Січня 2024

Звинувачення традиційне – незаконне використання їхніх робіт для навчання LLM.

Автори документальної літератури знову судяться з OpenAI та Microsoft   зображення

Слідом за групою авторів науково-популярної літератури, що позивалися до OpenAI та Microsoft в листопаді 2023 року (рішення суду у цій справі ще немає), журналісти Ніколас А. Басбейнз і Ніколас Гейдж звинувачують ті самі компанії у використанні чужої інтелектуальної власності без дозволу авторів для навчання генеративного ШІ. У їхньому позові це фігурує як «масова і навмисна крадіжка захищених авторським правом творів».

Професійні письменники, йдеться в позові, зазвичай мають обмежений кошторис, тож свої проєкти і дослідження мусять фінансувати самотужки. Водночас відповідачі «мають легкий доступ до мільярдних капіталів і просто крадуть роботи позивачів, щоб заробити черговий мільярд». Використання захищених авторським правом творів для навчання ШІ є свідомою стратегією Microsoft та OpenAI, а відмова платити авторам лише збільшує їхні прибутки.

Ніколас Басбейнз (відомий фахівець з історії книги і книжкової культури) і Ніколас Гейдж (журналіст, що працював у виданнях Times і The Wall Street Journal) вимагають відшкодування буцімто завданих їм збитків на суму до $150 000 за кожну використану роботу, а також постійну судову заборону, щоб запобігти такому використанню в майбутньому. На чий бік стане суд, передбачити дуже важко, та, з огляду на кількість позовів до Microsoft та OpenAI саме з приводу навчання генеративного ШІ, для літераторів судитися з цими компаніями скоро стане заледве не обов’язковим.        

Email розсилка