Тікток в ЄС та США: штрафи, судові позови та інші неприємності

  • 25 Вересня 2023

Китайський сервіс знову під прицілом критики та заборон.

Тікток в ЄС та США: штрафи, судові позови та інші неприємності зображення

Тіктоку не вперше і не в дивину потрапляти в різноманітні скандали, які подеколи призводять до блокування сервісу. На початку вересня 2023 року, після розслідування, яке тривало два роки, Ірландська комісія із захисту даних (DPC) оштрафувала Тікток на 345 млн євро за порушення конфіденційності під час обробки даних дітей. У DPC стверджують, що TikTok Technology Limited порушила вісім статей Загального регламенту про захист даних (GDPR), і щодо обробки та безпеки інформації, і щодо прав доступу суб’єктів даних. Параметри профілю для облікових записів дітей за замовчуванням встановлювалися як публічні, тож будь-хто міг переглядати їхній вміст, а функція Family Pairing, розроблена для зв’язку й обміну прямими повідомленнями між батьками і підлітками, старшими за 16 років, дозволяла будь-якому дорослому об’єднуватися в пару з дитиною. Ризики такого об’єднання очевидні.      

Окрім того, Європейська рада із захисту даних виявила, що Тікток не надавав неповнолітнім користувачам потрібну інформацію, і спонукав їх обирати параметри, які порушують конфіденційність, як упродовж реєстрації, так і під час публікації відео. Це робилося за допомогою так званих темних шаблонів, і охочі надати своїй публікації приватного статусу, мусили спершу обрати кнопку «Скасувати», а потім шукати налаштування конфіденційності.

Разом зі штрафом Тікток отримав догану та вимогу змінити таку практику протягом трьох місяців. Утім, компанія, обіцяючи зміни, водночас оскаржує розмір штрафу.

Не вельми втішні новини для TikTok Technology Limited надійшли і зі США. Ще 20 травня 2023 року влада штату Монтана домоглася повної заборони сервісу на території США задля захисту жителів від збору конфіденційної інформації китайськими спецслужбами. За два дні правники Тікток подали позов проти Монтани, звинувативши владу штату у порушенні права на свободу слова. Своєю чергою генеральні прокурори низки штатів підтримали Монтану, заявивши, що позови від Тіктока мають бути відхилені, оскільки «компанія свідомо розміщує шкідливий контент та завдає емоційного стресу молодим користувачам».       

Тікток навмисно бере участь в оманливій бізнес-практиці, яка спонукає користувачів ділитися конфіденційною особистою інформацією, до якої легко може отримати доступ Комуністична партія Китаю. Також платформа Тікток шкодить дітям у Монтані.

Генеральні прокурори Аляски, Вірджинії, Юти, Джорджії, Кентуккі, Небраски, Індіани, Айови та Південної Дакоти.

Слухання щодо позову Тіктока про накладення попередньої заборони на рішення штату Монтана має відбутися 12 жовтня. Компанія запевняє, що не ділилася і не ділитиметься даними користувачів США з урядом Китаю, і вживає належних заходів для захисту конфіденційності та безпеки своїх користувачів. Та, попри ці заяви, і з огляду на величезну аудиторію (380 000 користувачів лише у самій Монтані, і мільярд – у всьому світі), Тікток може суттєво (і звісно ж, в інтересах Китаю) впливати на неї шляхом керування алгоритмами, і тим-таки збором особистих даних. Що знову і вкотре порушує питання інформаційної безпеки – зокрема, і в популярних соцмережах, на платформах для поширення відео, під час користування різними застосунками тощо. Політика Китаю не дає підстав сумніватися – всю інформацію, яку Пекін може використати проти власних (а проти іноземних й поготів) громадян – він неодмінно використає.  

Email розсилка