Атаки програм-вимагачів можуть викликати ПТСР у фахівців з кібербезпеки

  • 19 Січня 2024

Деколи доходить і до госпіталізації.

Атаки програм-вимагачів можуть викликати ПТСР у фахівців з кібербезпеки зображення

Нещодавно оприлюднене дослідження Королівського інституту об’єднаних служб Великобританії (RUSI) розкриває віддалені і не завжди помітні наслідки хакерських атак з використанням програм-вимагачів для фахівців з кібербезпеки. Спеціалістам доводиться не лише мінімізувати шкоду, завдану хакерами, але й долати власні психологічні і фізичні захворювання, що виникають внаслідок сильного і тривалого стресу та виснажливої роботи. Один з таких фахівців опинився в лікарні із серцевим нападом – йому довелося зробити операцію; інший, що працював у благодійній організації, був госпіталізований через сильне зневоднення, викликане надмірним споживанням кави і загостренням хронічних хвороб. І подібних історій безліч.

Високі зарплати IT-фахівців – це те, що у всіх на вустах. А ось високий рівень стресу, складне робоче середовище, надмірні навантаження і професійне вигоряння – вже не такі популярні теми для обговорення, своєрідний темний бік добробуту, з суїцидальними думками та станами, подібними до ПТСР. Спеціалісти з кібербезпеки інколи так тісно пов’язують свою ідентичність з професійним успіхом, що навіть натяк на поразку призводить до межового стану свідомості, провокує депресію і загострює, або й викликає фізичні хвороби – виразку шлунку, серцевий напад, інсульт. Гіпертрофоване почуття особистої відповідальності деколи призводить до напружених стосунків з близькими та колегами: робота без вихідних і чітких часових меж викликає проблеми з партнером та з доглядом за дітьми. Численні додаткові опитування, які проводяться регуляторами після кожного інциденту, посилюють почуття провини і провокують повсякчасне самозвинувачення.

Зазвичай жертвою здирницької кібератаки вважається той, з кого злочинці вимагають викуп – і це справедливо. Однак є й інші жертви, що залишаються в тіні, але також потерпають від зловмисників. Можливо, вони не втрачають гроші, і не вирішують, платити вимагачам чи ні (хоча зазвичай самі ж радять не платити) – але здоров’ям таки важать. І, оскільки здоров’я – це ресурс, який важко відновити, а час неможливо відновити взагалі, не зайвим буде нагадати правила психологічної безпеки, що стануть у пригоді не лише кіберфахівцям, але й усім перфекціоністам: не намагайтеся впоратися з усім самотужки, не соромтеся звертатися по допомогу, вчіться делегувати повноваження, і хай би що трапилося – знаходьте час для відпочинку. Бо інакше «відпочивати» доведеться на лікарняному ліжку.

Email розсилка