Як Google змінює пошукові запити, щоб отримати доступ до вашого гаманця

  • 02 Жовтня 2023

На суді проти Google з'ясувалося, що компанія може маніпулювати результатами пошуку, щоби заохотити вас до покупок


Нещодавно в антимонопольній справі, яка триває проти Google, з’явилася приголомшлива інформація. Під час свідчень одного з працівників на проекторі на мить з'явився один кадр про секретний проєкт під назвою «Меркурій». У ньому йшлося про маніпуляції результатами пошуку, щоби отримати більше доходу від реклами на сторінці результатів пошуку (SERP).

Цей слайд описував серйозні зміни пошукового алгоритму Google. Тепер, коли ви вводите запит, система не просто враховує синоніми і фразові співвідношення, але і активно змінює результати пошуку на користь комерційних варіантів.

За даними Wired, давно існували підозри, що пошуковий гігант маніпулює цінами на рекламу. Ймовірно, Google змінює запити мільярди разів на день. Ось як це працює. Скажімо, ви шукаєте «дитячий одяг». Google без вашого відома перетворює його на пошуковий запит «дитячий одяг бренду BRAND1», замінюючи вашого справжній запит на інший, який приносить більше грошей для компанії та генерує результати, які ви взагалі не шукали. Ви не можете відмовитися від такої зміни. Якщо ж ви не отримуєте бажаних результатів і намагаєтесь уточнити запит, то витрачаєте час даремно.

Чому Google це робить? По-перше, такі результати швидше за все будуть орієнтовані на покупки й це схоже на стенд із цукерками на касі в магазині. По-друге, цей запит автоматично генеруватиме оголошення за ключовими словами, розміщені на сторінці результатів пошуку магазинами, що платять Google за кожен перехід. Це також гарантований метод нашкодити всім, окрім самого Google. Такий підхід знижує якість пошуку для користувачів і підвищує витрати рекламодавців.

Email розсилка