50 % українців не цікавляться кібербезпекою

  • 29 Січня 2024

Сумні дані як для цифрової доби.

50 % українців не цікавляться кібербезпекою зображення

Результати опитування, проведеного Rakuten Viber серед українців на офіційному каналі (участь у ньому взяли понад 50 тисяч користувачів), виявилися досить невтішними. Пропонувалося два питання – якими методами ви користуєтеся для захисту персональних даних в інтернеті, і чи стали ви краще розумітися на кібербезпеці за останній рік. З відповідей стало ясно, що лише 11% респондентів мають антивірусну програму на телефоні, на ПК ще менше – 4 %, двофакторну автентифікацію для всіх акаунтів використовують 9 % опитаних, і 7 % завантажують ПЗ тільки з офіційних сайтів. Воліють не ділитися номером телефону 8 % українців, 6 % встановлюють різні паролі, а 4 % – часто їх змінюють. 8 % мудрих людей використовують всі вищезгадані способи захисту, а 43 % «вірять, що з їхніми даними все буде добре, і тому нічим не користуються».

Те, наскільки небезпечною є така сліпа віра, добре демонструють щоденні новини про хакерські атаки та витоки особистих даних. Утім, на питання, чи стали вони обізнанішими у кібербезпеці протягом останнього року, 50 % респондентів відповіли, що не цікавляться нею взагалі. 21 % поглиблює свої знання, 12 % певні, що знають достатньо: 6% з них кажуть, що добре розумілися на заходах безпеки й раніше, а ще 6% заявляють, що відчутно покращили знання за останній рік. І, нарешті, 17 % опитаних за рік не прочитали на тему кібербезпеки нічого. Тобто, тією чи іншою мірою, принципу «Не знаю і знати не хочу» дотримуються 67 % користувачів.

Цифровий світ, як і реальний, має свої закони. І нехай не всі вони прописані (хоча правил, зафіксованих законодавчо, стає щораз більше) – їх недотримання може призвести до вельми сумних наслідків, а незнання від цих наслідків не убезпечує. Той, хто «просто вірить в те, що все буде добре», не має дивуватися, виявивши, що десь у даркнеті продається його персональна інформація. Віра у все хороше, особливо у кібербезпеці, має ґрунтуватися на захисті.   

Email розсилка