Медикаментозні аборти у США можуть опинитися під забороною

  • 27 Березня 2024

Через те, що використовуваний для цього міфепристон нібито небезпечний для здоров’я.

Медикаментозні аборти у США можуть опинитися під забороною зображення

Навряд чи Маргарет Етвуд, пишучи свою «Оповідь служниці» майже сорок років тому, думала, що твір виявиться пророчим, і що республіка Гілеад таки почне поставати на території США – повільно, але неухильно. Скасування рішення суду у справі «Роу проти Вейда», яке давало жінкам конституційне право на аборт, повернуло «регулювання абортів народу та його обраним представникам». І обрані представники, здебільшого (чомусь) чоловіки-республіканці, заходилися забороняти все гуртом – аборти, ЕКЗ, прирівнювати права ембріонів до прав дорослої людини, і навіть намагатися ув’язнити жінок за викидні. Нещодавно грайливі рученята противників абортів дійшли й до медикаментозного переривання вагітності, точніше, до міфепристону  – першого з двох препаратів, які використовуються в цій процедурі.

Верховний суд США заслухав аргументи сторін – противників абортів та медичних експертів. Перші стверджують, що після використання міфепристону збільшується кількість відвідувань жінками відділень невідкладної допомоги. Вони навіть надали на розгляд суду результати дослідження 2021 року, яке ніби це підтвердило – але мусили відкликати його після того, як незалежна перевірка виявила некоректний аналіз та представлення даних.  

Медичні експерти натомість заявляють, що частіші візити до лікарень жінок після медикаментозного аборту пояснюються простим і зрозумілим бажанням перевірити, чи все пройшло як слід, або тривогою з приводу кровотечі, яка насправді свідчить, що препарат працює; а сам міфепристон, як і всі без винятку ліки, має і протипоказання, і побічні ефекти, але у процентному відношенні останніх менше, аніж у повсюдно поширеного ібупрофену. Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA), яке схвалило цей препарат до використання 2000 року, цю інформацію підтверджує.     

Позивач у цій справі – «Альянс медицини Гіппократа» (коаліція лікарів та активістів, що виступають проти абортів), – вимагає вилучити міфепристон з ринку. Рішення Верховного суду значною мірою залежатиме не від безпеки препарату, а від того, що в юридичній практиці називається «підставою». Позивачі мусять довести, що вони є потерпілою стороною, яка зазнала шкоди від приймання міфепристону – в іншому разі справу закриють. Остаточне рішення очікують наприкінці червня 2024 року.

Email розсилка