10 заповідей цифрової безпеки для бізнесу

  • 19 Жовтня 2023

Захищай паролі свої, щоб довгими були дні твої у мережі.

10 заповідей цифрової безпеки для бізнесу зображення

Світ сучасного бізнесу – переважно цифровий. Наймання співробітників, виплата заробітної платні, сплата податків і рахунків, подання звітів, комунікація з партнерами, укладання угод – все це проходить онлайн, і паперовий документообіг сильно зменшується. А цифрові ризики зростають, і бізнес-компанії стають дедалі вразливішими до кіберзагроз. Хакери постійно шукають слабкі ланки, які можна використати для отримання фінансового зиску. Повністю виключити ці ризики, на жаль, не вдасться, а от послабити – цілком можливо.

1. Самоосвіта й обізнаність співробітників – у пріоритеті.

За даними дослідження Edapp 2022 року, 74 % успішних зламів даних відбуваються через людські помилки. Тож інвестиції в навчання співробітників, регулярні тренінги та підвищення власної обізнаності про новітні і мінливі кіберзагрози зменшують ваші шанси стати жертвою кібершахраїв.

2. Оновлення програмного та апаратного забезпечення.

Не ігноруйте оновлення ПЗ, стежте за патчами та виправленими вразливостями тих програм, які ви використовуєте. Бо якщо за цим не будете стежити ви – простежать хакери. Вразливості в ОС, веббраузерах, програмах – це ворота для зловмисників. Замикайте їх. Перевіряйте, щоб вони лишалися замкненими.  

3. Використовуйте надійні паролі та автентифікацію.

Зараз для цього більше можливостей, аніж будь-коли. Найнадійнішими є ключі доступу, та, окрім них, від атак підбору пароля ваші дані можуть захистити багатофакторна автентифікація та використання менеджера паролів. І, звісно, якщо ви самі підбираєте пароль, у ньому мають бути великі та малі літери, цифри та спеціальні символи. Що він довший – то краще.    

4. Використовуйте шифрування даних.

Шифрування даних – це ефективний спосіб захисту конфіденційної інформації, як у стані спокою, так і під час передавання. Він запобігає крадіжці інформації та маніпулюванні нею.

5. Підвищуйте безпеку підключення до мережі.

Захист мережевих з’єднань запобігає витоку даних неавторизованим сторонам, прослуховуванням та атакам посередника. Уникайте загальнодоступних мереж Wi-Fi для пересилання конфіденційної інформації.      

6. Встановіть надійні засоби захисту від зловмисного ПЗ.

Антивірусні програми, з оновленнями, що оперативно реагують на появу нових кіберзагроз, грають вирішальну роль у захисті від зловмисного ПЗ. Це – замки для ваших цифрових дверей; не легковажте, замикаючи сховище даних лише на «ланцюжок».   

7. Резервне копіювання даних.

Це також має бути в пріоритеті. Регулярне резервне копіювання даних допомагає протистояти атакам програм-вимагачів, дозволяє швидко відновити викрадені дані і не платити великих викупів хакерам. Резервне копіювання має бути автоматизованим, і дві-три копії бази даних варто зберігати за межами сайту.   

8. Захист від мережевого вторгнення.

ПЗ для аналізу аномалій у моделях і режимі мережевого трафіку допомагає захиститися від несанкціонованих дій у мережі та зламів.

9. Регулярний аудит.

Так, це недешево, а бюджет часто обмежений. Однак залучення компаній, які перевіряють стан вашої кібербезпеки і пропонують послуги з профілактики, як-от тести на проникнення – гарне рішення. Легковажність коштує дорожче.

10. План реагування на інцидент.

Уявімо, що сталося найгірше – і вашу базу даних зламали, інформацію викрали, або ваша компанія стала жертвою фішингової атаки. Чи маєте ви план на такий випадок? Його наявність не лише забезпечить швидке відновлення після кібератаки та зменшить пов’язані з нею ризики, але й полегшить спілкування зі співробітниками і партнерами, яких теж може стосуватися витік даних.

Email розсилка