Люди годинами спілкуються з ChatGPT, заміняючи живе спілкування

  • 29 Жовтня 2023

Голосові функції ChatGPT дозволяють користувачам вести розмови в режимі реального часу. Цим користуються тисячі людей, щоби замінити реальне спілкування.

Кадр із фільму Вона (Her, 2013), де головний герой постійно спілкувався із штучним інтелектом
Кадр із фільму Вона (Her, 2013), де головний герой постійно спілкувався із штучним інтелектом

2013 року в фільмі «Вона» (Her) піднімалося питання емоційного зв’язку між живою людиною та штучним інтелектом. Сучасний ChatGPT із впровадженням голосового спілкування зробив подібні бесіди реальністю, хоча й у дещо простішому масштабі.

Незважаючи на те, що ChatGPT не такий просунутий, як штучний інтелект Саманти у фільмі, він дозволяє користувачам вести багатогодинні голосові розмови, отримуючи осмислені відповіді. Користувачі штучного інтелекту моделюють соціальні взаємодії, простішими словами, намагаються замінити спілкування з живою людиною на листування із штучним інтелектом.

Фільм «Вона» на диво точно спрогнозував цю тенденцію. Однак, досі є відкритим питання щодо наслідків такого спілкування для психіки людини й проблем із конфіденційністю, пов’язаних із глибокими емоціями від взаємодії ШІ та людини.

Незважаючи на суттєві обмеження та потенційні ризики, люди продовжують досліджувати можливості, які пропонують голосового спілкування з ChatGPT: від імітації творчого мозкового штурму до розмов про життя.

Email розсилка