Система пошуку облич PimEyes припиняє розшукування дитячих зображень

  • 30 Жовтня 2023

Виняток – правозахисні організації, що опікуються правами неповнолітніх.

Children

Генеральний директор PimEyes Георгій Гобронідзе заявив New York Times, що його компанія блокуватиме пошук дитячих облич згідно з політикою «Не нашкодь». Ймовірно, таке рішення ухвалили після звинувачень компанії у «стеженні і переслідуванні неймовірних масштабів». 2022 року група Big Brother Watch навіть подала з цього приводу скаргу до Управління інформаційного комісара Великої Британії.   

PimEyes – це платний сервіс, який за $29.99 на місяць шукає фотографії людини в інтернеті, виявляючи навіть ті, які ліпше було б приховати. Пошук триває лічені секунди – користувач завантажує фото, погоджується з умовами надання послуг, і вже незабаром отримує схожі знімки з відповідними посиланнями. PimEyes може знайти збіги з фото, навіть якщо людина знята в протисонцевих окулярах, масці або відвернулася від камери. База даних сервісу налічує 3 млрд облич і компанія щодня обробляє 118 000 пошукових запитів. Те, що можна знайти в інтернеті за допомогою, приміром, ШІ, вражає і лякає водночас.

Фактично цей сервіс вже є вторгненням у приватне життя, бо шукати можна будь-чиє лице, і з будь-якою метою. PimEyes та подібні пошукові системи збирають знімки людей без їхньої згоди, ба навіть без відома. А передплатники можуть переходити за посиланням на будь-який сайт, де знайдено відповідне зображення, вільно збираючи пов’язану з ним інформацію. Ці «переваги» оцінили і кримінальники, зокрема сталкери – тож у PimEyes вже забанили понад 200 підозрілих акаунтів за «неправомірний пошук дитячих облич». Також у компанії визнають, що їхні алгоритми ШІ мають «певні проблеми» з визначенням того, чи належить запитуване зображення неповнолітньому. Тож, якщо ви раптом виявили своє фото у системі PimEyes і геть тому не раді, заповнити запит на видалення даних можна тут.  

Email розсилка