В секторі Газа знову запрацював Starlink

  • 02 Листопада 2023

Starlink частково відновлює роботу в Газі, допомагаючи понад двом мільйонам людей, але він може опинитися в руках бойовиків

Starlink відновив роботу в секторі Газа
Starlink відновив роботу в секторі Газа

В секторі Газа частково відновив роботу Starlink, завдяки супутниковому зв'язку понад два мільйони людей у Газі мають доступ до інтернету. В цей же час відсутність підключення до інтернету створює серйозні проблеми для координації бойовиків ХАМАСу.

Ілон Маск заявив, що доступ до Starlink у Газі мають не всі. Послуги супутникового інтернету, за його словами, мають лише представники міжнародних організацій із гуманітарної допомоги. При цьому, існує ризик того, що обладнання може потрапити в руки бойовиків ХАМАС, тому уряд Ізраїлю остегірається, що в такому випадку термінали можуть використати для поширення дезінформації та пропаганди. Щоб обмежити таку можливість, Starlink використовує фільтри геолокації, щоби переконатися, що інтернетом користуються лише дозволені групи людей.

Проте, такий підхід не влаштовує ізраїльських чиновників. Міністр зв’язку країни Шломо Кархі заявив, що Ізраїль використовуватиме всі засоби для боротьби з доступом до інтернету для Гази і погрожував розірвати зв’язки зі Starlink.

Відповідь Міністра зв’язку Ізраїлю Шломо Кархі Ілону Маску
Відповідь Міністра зв’язку Ізраїлю Шломо Кархі Ілону Маску

Малоймовірно, що війна ХАМАСу з Ізраїлем закінчиться найближчим часом, тож навряд чи варто очікувати на повноцінне відновлення роботи Starlink у регіоні, що контролюється бойовиками. Анонімний високопоставлений чиновник із США заявив журналістам Washington Post, що Ізраїль навмисно вимкнув зв’язок у Газі та знову ввімкнув його після тиску США.

Email розсилка