Disney, IBM та Apple призупиняють рекламу на Х через антисемітські твіти

  • 20 Листопада 2023

Маск у відповідь обіцяє термоядерний судовий позов.

Disney, IBM та Apple призупиняють рекламу на Х через антисемітські твіти зображення

Схоже, що невміння чи небажання Ілона Маска розмежовувати особисті переконання та бізнес створило йому чергові, досить серйозні проблеми. Гіганти світового бізнесу, як-от IBM, Disney, Apple, Paramount і Lionsgate заявили, що призупиняють купівлю реклами на X. Причиною став підтриманий Маском антисемітський допис, де йшлося, що «єврейська громада поширює діалектичну ненависть до білих людей», а ліві та євреї буцімто планують етнічну і культурну заміну білого населення небілими іммігрантами, що призведе до «білого геноциду». «Ви сказали цілковиту правду» – прокоментував цей твіт Маск.

Користувачі соцмереж, компанії та офіційні особи США обурилися на таку заяву, і пояснення Маска, що він мав на увазі не всіх євреїв, а лише деякі їхні групи, не сильно зарадило справі. Представник Білого Дому Ендрю Бейтс рішуче засудив «огидну пропаганду антисемітської та расової ворожнечі», як таку, що суперечить базовим американським та загальнолюдським цінностям, і зазначив, що «неприйнятно повторювати огидну брехню за місяць після найбільш смертоносного дня для єврейського народу з часів Голокосту». А бізнес-гіганти, дізнавшись, що їхня реклама на X часто розміщується поруч з контентом, який прославляє Гітлера, нацистську партію і заперечує Голокост, почали діяти.

Першою свою рекламу відкликала IBM – у компанії заявила, що сусідство її реклами з нацистським контентом є абсолютно неприпустимим. Згодом до IBM приєдналися інші всесвітньовідомі компанії і навіть відділ комунікації Європейської комісії. У відповідь Ілон Маск пообіцяв «термоядерний позов» проти компанії Media Matters, яка досліджувала рекламний контент на X, і «ВСІХ тих, хто вступив у змову в шахрайській атаці на нашу компанію».

Наразі невідомо, скільки доходів X отримує власне від реклами, але, перш ніж перейти під контроль до Маска і змінити назву (і політику), Twitter мав від реклами приблизно 90 % доходів. І, попри запевнення Ілона Маска у масовому поверненні рекламодавців після ребрендингу Twitter, прибутки X від реклами впали на 50 %. А є ще ж інвестори X, стурбовані тим, що пронацистські дописи не видаляються з мережі. Один з них, Росс Гербер, що інвестує також у Tesla, заявив: «Втратити рекламодавців через нацистські голоси – найдурніша політика, яку можна уявити». І хоча Ілон Маск є найбагатшою людиною у світі, щоб купити Twitter, він узяв мільярдні позики, а за ними треба сплачувати відсотки. Джерело покриття цих відсотків – доходи від реклами на X.

Email розсилка