Кіберзлочини в Шотландії набувають епідемічних масштабів

  • 14 Лютого 2024

За даними місцевої поліції, проти 2022 року кількість випадків онлайн-шахрайства зросла вдвічі.

Кіберзлочини в Шотландії набувають епідемічних масштабів зображення

Шотландські правоохоронці б’ють на сполох – кількість випадків інтернет-шахрайства зросла вдвічі, як порівняти з 2022 роком, а проти 2021-го зростання ще разючіше – з 3000 до 17000 інцидентів. Такому сплеску кіберзлочинності чимало посприяло поширення ШІ-технологій (як-от ChatGPT), які залюбки використовують шахраї і хакери для різноманітних кібератак.

Особливу тривогу у поліції викликають атаки на осіб віком від 15 до 40 років. Набув розголосу випадок з юною шотландкою, яка заподіяла собі смерть після того, як хакер витягнув усі її гроші з онлайн-гаманця, шантажуючи інтимними фото. Під загрозою також організації і підприємства – приблизно 1 % з тих, що зазнали фішингових атак, зламів із використанням програм-вимагачів, шпигунського ПЗ тощо, змушений назавжди припинити свою діяльність. Може здатися, що 1 % - це не так вже й багато, але цей показник зростатиме, і не треба бути фахівцем з кібербезпеки, щоб розуміти це. А – найголовніше – за кожним таким випадком стоїть доля не однієї людини, і втрата роботи або справи всього життя так само може призвести до сумних наслідків.

Методи мінімізації кіберзагроз (бо повністю уникнути їх неможливо) залишаються незмінними: складні надійні паролі, регулярне оновлення ПЗ задля виправлення знайдених вразливостей, використання безпечних інтернет-з’єднань та VPN, двофакторна автентифікація, ключі безпеки, і – пильність в усьому. Не діліться ні з ким особистою інформацією, хай якою б невинною вона вам здавалася, не переходьте за посиланнями з невідомих джерел і не відкривайте вкладення в листах, якщо не впевнені в тому, звідки цей лист надійшов. І ніколи не лінуйтеся перевірити, хто надіслав підозріле повідомлення (особливо якщо в ньому просять грошей). Кілька витрачених на це хвилин зрештою заощадять вам безліч часу, сил і навіть здоров’я.

Email розсилка