Біткоїн-гаманці, створені з 2011 по 2015 роки, вразливі до зламу

  • 21 Листопада 2023

Загалом у них зберігається 1,4 млн біткоїнів.

Біткоїн-гаманці, створені з 2011 по 2015 роки, вразливі до зламу зображення

Новий тип експлойту Randstorm дає змогу відновлювати паролі і отримувати несанкціонований доступ до безлічі біткоїн-гаманців на кількох блокчейн-платформах. За оцінками експертів, приблизно 1,4 млн біткоїнів зберігаються в гаманцях, згенерованих у 2011 – 2015 роках із використанням потенційно слабких криптографічних ключів. Перевірити вразливість криптогаманця (як раптом він у вас є) можна на цьому ресурсі.

Цю проблему, вперше висвітлену 2018 року, знову виявила компанія з відновлення криптовалюти Unciphered у січні 2022-го, коли працювала з неназваним клієнтом, якому заблокували доступ до гаманця на Blockchain.com. Суть вразливості полягає у використанні BitcoinJS, пакета JavaScript з відкритим вихідним кодом, який застосовується для розробки додатків криптовалютного гаманця на основі браузера. Гаманці, згенеровані за допомогою бібліотеки BitcoinJS, можна зламати через брутфорс; найлегше відкриті ті, що створені до березня 2012 року.   

За оцінками експертів вразливість може торкнутися 3-5% створених за 5 років гаманців – а в доларовому еквіваленті це колосальна сума від $1,2 млрд до $ 2.1 млрд. Під загрозою також опинилися гаманці Dogecoin, Litecoin та ZCash, тож користувачам радять перемістити свою криптовалюту до сучасніших гаманців.

Email розсилка