В Україні заарештовано ключових кіберзлочинців за участь у схемах вимагання

  • 28 Листопада 2023

Операцію скоординували правоохоронці з України, ЄС та США.

В Україні заарештовано ключових кіберзлочинців за участь у схемах вимагання зображення

Завдяки спільним зусиллям українських, європейських та американських правоохоронців 21 листопада було заарештовано 32-річного ватажка хакерського угруповання, пов’язаного з сімействами програм-вимагачів LockerGoga, MegaCortex, HIVE і Dharma, а також чотирьох його найактивніших спільників. Ці кіберзлочинці націлювалися на великі корпорації, фактично зупиняючи їм бізнес; дехто з хакерів причетний до компрометації ІТ-мереж своїх жертв, інших підозрюють у відмиванні криптовалютних викупів. На 30 об’єктах у Київській, Черкаській, Рівненській та Вінницькій областях відбулися обшуки.       

За оцінками правоохоронців, з 2019 року підозрювані атакували понад 1800 цілей у 71 країні. Їх також звинувачують у розгортанні вже неактивної програми-вимагача Hive проти підприємств і секторів критичної інфраструктури у 80 країнах.

В операції взяли участь поліціянти Франції, Німеччини, Нідерландів, Норвегії, Швейцарії, України та США. Понад два роки тому у межах цієї операції було затримано 12 осіб – тоді арешти відбулися в Україні та Швейцарії.  

Email розсилка