Суд частково відхилив колективний позов авторів проти Meta

  • 29 Листопада 2023

Федеральний суддя заявив, що від деяких позовних формулювань у нього болить голова.

Суд частково відхилив колективний позов авторів проти Meta зображення

У липні 2023 року акторка і письменниця Сара Сільверман, а також романісти Крістофер Голден і Річард Кадрі подали до суду на Meta і OpenAI, звинувативши компанії у порушенні авторських прав і незаконному використанні їхніх книг для навчання LLaMA (Large Language Model Meta AI) та ChatGPT (OpenAI). У двох позовах, поданих до Північного окружного суду Сан-Франциско, йдеться,  що ChatGPT і LLAMA створюють точні резюме книг позивачів, що подається як доказ копіювання творів без авторського дозволу.  

Федеральний суддя Вінс Чабрія відхилив більшу частину позову проти Meta. Твердження позивачів про те, що LLaMA створена лише для того, щоб імітувати захищені авторським правом твори, і що всю модель слід розглядати як похідну роботу, котра ці права порушує, він назвав «безглуздим», заявивши, що неможливо схарактеризувати моделі LLaMA як перероблення чи адаптацію будь-якої книги позивачів, і що від таких аргументів у нього болить голова. Автори мають два тижні, щоб повторно обґрунтувати свої претензії і навести докази того, що створені з використанням ШІ роботи, які буцімто порушують авторське право, є ідентичними їхнім творам – в іншому разі велика ймовірність, що позов буде відхилено повністю.

Утім, з огляду на те, що у вересні 2023 року Джордж Мартін, Джон Ґрішем та ще 15 американських письменників і собі подали до суду на OpenAI з тим самим формулюванням – «незаконне використання творів для навчання ChatGPT та піратство цифрових версій книг», – це напевно не останній випадок суддівської мігрені. Правові змагання творців-людей з генеративним ШІ триватимуть, а у Джона Ґрішема може з'явитися ще декілька ідей для його юридичних трилерів.

Email розсилка