Суд зобов’язав виробника шпигунського ПЗ Pegasus надати код WhatsApp

  • 04 Березня 2024

WhatsApp судиться з NSO Group з 2019 року.

Суд зобов’язав виробника шпигунського ПЗ Pegasus надати код WhatsApp зображення

NSO Group, ізраїльський виробник сумнозвісного ПЗ Pegasus, зобов’язаний, згідно з рішенням суду, передати представникам WhatsApp, коди власне Pegasus та інших шпигунських програм. Рішення судді Філліс Гамільтон стало важливою перемогою у юридичному двобої, який з 2019 року веде Meta (якій і належить WhatsApp) з NSO Group. Предметом позову є те, що ПЗ Pegasus застосовувалося проти 1400 користувачів WhatsApp протягом двох тижнів     

Коди Pegasus  та інших програм NSO для стеження вважаються державною таємницею, а діяльність компанії регулюється Міністерством оборони Ізраїлю, яке розглядає і затверджує продаж усіх ліцензій іноземним урядам. Утім, скандали, що раз у раз розгораються у зв’язку з незаконним використанням Pegasus, доводять, що деякі уряди не гребують відстежувати за його допомогою і діяльність опозиції та нелояльних до влади журналістів. Тож рішення судді, в якому вона зобов’язала NSO надати «все відповідне шпигунське ПЗ за період в один рік до і після двох тижнів, протягом яких користувачі WhatsApp, як стверджується, зазнали нападів, а також інформацію щодо повної функціональності відповідного шпигунського ПЗ», видається справедливим. Утім, NSO не доведеться розголошувати імена своїх клієнтів або інформацію про серверну архітектуру.

NSO стверджує, що Pegasus допомагає правоохоронцям і розвідці боротися зі злочинністю і захищати національну безпеку – зокрема, ловити терористів, насильників над дітьми та міжнародних злочинців. Проте покупці Pegasus, поміж яких Індія, Польща, Саудівська Аравія, Руанда, Угорщина та ОАЕ, чомусь встановлюють його переважно на смартфони дисидентів, журналістів, правозахисників – коротко кажучи, тих, кого важко назвати злочинцями, зате легко і правильно – політичними опонентами.  

Email розсилка