На Meta подали скаргу за модель «погоджуйся або плати»

  • 01 Грудня 2023

Європейські активісти вважають, що вона порушує фундаментальні права споживачів.

На Meta подали скаргу за модель «погоджуйся або плати» зображення

Представники Європейської організації споживачів (BEUC) подали скаргу на Meta за передплату без реклами. Саме в грудні компанія Meta почала пропонувати європейським користувачам Facebook та Instagram вибір без вибору: надавати згоду на збір та використання особистих даних для цільової реклами, або заплатити (від 9,99 до 12,99 щомісяця) за конфіденційність. Передплату без реклами Meta запровадила після рішення Європейської ради із захисту даних, підтвердженого на початку 2023 року Європейським судом – у ньому компанію зобов’язали отримувати згоду користувачів на використання їхньої особистої інформації. В іншому разі Meta могли оштрафувати – на суму до $100 000 щодня. Компанія наполягає, що оплата за відсутність реклами є законною формою згоди користувача.     

Європейська організація споживачів із таким поглядом не погоджується. Там кажуть, що ця модель суперечить законодавству ЄС щодо захисту прав споживачів і фактично є недоброчесною комерційною діяльністю. За даними BEUC, Meta частково блокує використання Facebook та Instagram, доки користувачі не оберуть «згоду або оплату», що має всі ознаки агресивної практики. Крім того, дані тих, хто обрав передплату, все одно збираються і використовуються – хоч і не для реклами, а досить висока абонентська плата свідчить, що у споживачів немає реального вибору (якщо лиш вони не вирішать відмовитися від Instagram та Facebook взагалі).

Кілька днів тому аналогічну скаргу до австрійської служби захисту конфіденційності подала група Noyb (None Of Your Business) на чолі з активістом Максом Шремсом. Юрист із захисту даних Noyb заявив, що плата за конфіденційність порушує фундаментальне право споживачів на захист особистої інформації, а такі права не можна продавати. Модель Meta «погоджуйся або плати» також розглядає з погляду законності Ірландська комісія із захисту даних.   

Email розсилка