Ламкі, неефективні й дорогі – це все про американські БПЛА на українській війні

  • 10 Квітня 2024

Про це кажуть військовики, чиновники й навіть представники виробника.

Ламкі, неефективні й дорогі – це все про американські БПЛА на українській війні зображення

Компанія Skydio з Кремнієвої долини випробувала свої найкращі дрони в бойових умовах в Україні – однак результат виявився дуже слабким. Малі БПЛА від Skydio збивалися з курсу і губилися через російську РЕБ; ламалися вони часто, ремонтувати їх було важко і дорого, та й купити нові – також зовсім недешево. Про це говорять всі: воїни на передовій, виробники дронів, українські урядовці та колишні американські військові чиновники.   

Цей факт, безумовно, став розчаруванням для Пентагону, де вже давно потребують десятків тисяч надійних малих безпілотників. У першій війні дронів (як часто називають бойові зіткнення України з рф через велику кількість використовуваних і росіянами, й українцями БПЛА) американська продукція показала себе не найліпшим чином. Виробники зі США прагнули здобути відмітку «пройшли бойові випробування» для своїх дронів – це стало б своєрідною рекламою, і допомогло б збільшити продажі. Однак виявилося, що бойові умови – це не фото весілля з висоти польоту голуба, і там все інакше.

Загалом репутація кожного класу американських безпілотників в Україні полягає в тому, що вони працюють не так добре, як інші системи, – говорить головний виконавчий директор Skydio Адам Брай. – Дрон компанії – це не дуже успішна платформа на лінії фронту.

Повідомляється, що за останні два роки майже 300 американських компаній залучили загалом приблизно $2,5 млрд венчурного фінансування на виробництво БПЛА. Але навіть такої суми виявилося замало – дрони зі США часто-густо не здатні подолати заявлені відстані чи нести анонсоване корисне навантаження, не можуть подолати російську технології РЕБ, і повсякчас ламаються. Натомість БПЛА та запчастини до них, отримувані з Китаю, коштують значно дешевше, а працюють значно краще. 

В середньому щомісяця на фронті українські воїни витрачають 10 000 дронів – і американські моделі за ціною у кількадесят разів вище, ніж китайські, їм просто не по кишені. Утім, відмовлятися від безпілотників Skydio також не планують – компанія покращує навігаційні можливості нових моделей, щоб таки мати змогу написати на якісній продукції «Випробувано в бойових умовах».

Email розсилка