Уряди в усьому світі шпигують за користувачами Apple і Google

  • 08 Грудня 2023

Використовуючи push-сповіщення.

Уряди в усьому світі шпигують за користувачами Apple і Google зображення

Сенатор від штату Орегон Рон Вайден спрямував до Міністерства юстиції США офіційного листа, в якому йдеться, що іноземні урядовці вимагають від Apple і Google дані про push-сповіщення, щоб шпигувати за конкретними пристроями й особами. В Apple уже підтвердили цю інформацію, додавши, що подібні запити регулярно надходять і від урядовців США. Обидві компанії заявили, що федеральний уряд забороняє публічно ділитися інформацією щодо таких запитів і джерел їхнього надходження, тож сенатор закликав зняти цю заборону.

Пан Вайден не уточнив, які саме дані отримували ті неназвані урядовці, але найімовірніше, це назва застосунку, час отримання сповіщення, номер телефону і пов'язаний обліковий запис Google або Apple, а деколи – навіть незашифрований вміст сповіщення. Перш ніж надійти на пристрій користувача, push-сповіщення, що їх французький програміст Девід Лібо назвав «кошмаром приватності», проходять через сервери Apple чи Google; відповідно, ці компанії можуть бачити їхній вміст. І навіть із зашифрованих push-сповіщень можна отримати чимало потенційно корисної інформації – приміром, дізнатися адресу користувача завдяки повідомленням зі служб таксі або доставлення їжі.

Незалежно від того, яку відповідь надасть Міністерство юстиції США, після оприлюднення ситуації сенатором Apple та Google також мають право поширювати дані про ці запити. Apple уже заявила, що оновить свої звіти. А користувачі, безперечно, мають право обирати, які саме сповіщення хочуть отримувати. На iPhone та iPad треба перейти в «Налаштування», натиснути «Сповіщення», і окремо відкривати кожен застосунок зі списку. На пристроях Android у «Налаштуваннях» треба обрати «Сповіщення» і у спадному меню натиснути Усі застосунки, щоб редагувати отримання повідомлень.

Email розсилка