iPhone індійських журналістів заражені шпигунським ПЗ Pegasus

  • 28 Грудня 2023

Це підтвердили в Amnesty International.

iPhone індійських журналістів заражені шпигунським ПЗ Pegasus зображення

Ще наприкінці жовтня 2023 року корпорація Apple оприлюднила інформацію про те, що уряд Індії стежить за журналістами та опозиціонерами через iPhone. Це попередження різко розкритикував уряд Нарендри Моді. Індійські чиновники оголосили, що починають розслідування безпеки пристроїв Apple, і, за деякими даними, в кулуарах вимагали від Apple пом’якшення цих попереджень та альтернативних пояснень того, звідки на смартфонах опозиційних діячів узялося шпигунське ПЗ. Експерт з безпеки Apple навіть зустрічався з індійськими урядовцями, однак належного спростування від компанії так і не надійшло. Максимум, на який спромоглися в Apple – це заява про те, що «деякі сповіщення могли бути помилковими тривогами».

Могли, але схоже, що не були – бо нині правозахисники з Amnesty International повідомили, що виявили шпигунське ПЗ Pegasus на iPhone відомих індійських журналістів. Донча Ó Сербхайл, керівник Лабораторії безпеки Amnesty International, написав у своєму блозі, що «що журналісти в Індії дедалі частіше стикаються з загрозою незаконного стеження просто за те, що виконують свою роботу, і проти них використовують інші інструменти репресій, зокрема ув’язнення за драконівськими законами, наклепницькі кампанії, переслідування та залякування».

Попри неодноразові викриття, спостерігалася ганебна відсутність відповідальності за використання шпигунського ПЗ Pegasus в Індії, що лише посилює відчуття безкарності за ці порушення прав людини.

Донча Ó Сербхайл

Якщо перекласти цей допис з офіційної мови на звичайну – то в Amnesty International глибоко стурбовані черговим порушенням прав людини, за яке, звісно ж, нікому нічого не буде. Утім, позиція Apple викликає повагу – до 2025 року корпорація планувала перенести 25% виробництва iPhone в Індію, але все-таки ризикнула прибутками, зробивши пріоритетом безпеку користувачів. Як далі розвиватимуться події, покаже час, але експерти засвідчують готовність прем’єр-міністра Моді «закрутити гайки» великим технологічним компаніям. Зі своїми політичними опонентами та журналістами він чинить так досить давно.     

Email розсилка