Російські хакери зламали судову систему штату Вікторія

  • 03 Січня 2024

Мета атакувальників наразі невідома.

Російські хакери зламали судову систему штату Вікторія зображення

Наприкінці грудня 2023 року судова система штату Вікторія в Австралії зазнала хакерської атаки. Зловмисники заволоділи аудіо та відеозаписами, пов’язаними з конфіденційними судовими справами. За попередніми даними (остаточні обіцяють оприлюднити після завершення розслідування) хакери отримали доступ до судових стенограм та записів за період з 1 листопада по 21 грудня 2023 року.

Спершу в організації атаки підозрювали російське хакерське угруповання BlackCat, відоме також як ALPHV. Однак правоохоронці і досі не зрозуміли мотивів нападу. Зазвичай угруповання вимагачів (а саме до таких належить і BlackCat) шифрують всю зламану базу даних, і вимагають за розшифровку викуп, погрожуючи продати «здобич» у разі відмови. Однак у цій ситуації зловмисники викрали конкретний набір даних, згенерований упродовж певного часу; інформація про зарплату працівників суду, їхні особисті дані лишилися не скомпрометованими. Вимоги щодо викупу поки не надходили.

Дослідники припускають, що уряд рф міг організувати цей напад, щоб посилити тиск на уряд Австралії за її фінансову та військову допомогу Україні. Однак, якщо це і є справжня мета атаки, то вона навряд чи досяжна: Австралія не планує зупиняти підтримку України, а судові розгляди у штаті Вікторія відновилися у звичайному режимі з січня 2024 року. Утім, потреба в пильності та посиленні заходів із кібербезпеки та захисту особистих даних стає щораз актуальнішою. Навряд чи 2024-го кількість хакерських атак зменшиться, і кібершпигунство посідатиме поміж них не останнє місце.       

Email розсилка