У США зростає кількість кібервикрадень

  • 04 Січня 2024

ФБР просить іноземних студентів та їхні родини бути пильними.

У США зростає кількість кібервикрадень зображення

У США набирає обертів віртуальний кіднепінг – хакери дедалі частіше зв’язуються з родинами китайських студентів, повідомляючи, що їхніх дітей викрадено і вимагаючи викуп за звільнення. Студенти китайського походження стають цілями зловмисників з декількох причин, і не останньою є географічна віддаленість Китаю від США. Суми викупу, озвучені хакерами, доходять до $80 000, а на той час, коли залучені сторони усвідомлюють, що сталося насправді, гроші осідають у криптогаманцях зловмисників, за якими вже й слід холоне.  

Показовою у цьому сенсі є історія Кай Чжуанга, 17-річного студента – про його зникнення повідомили батьки 28 грудня 2023 року. Однак розслідування з вивченням історії покупок, записів телефонних розмов та визначенням локації смартфона, показало, що Чжуанг сам подався у безлюдне місце. Чи було це усамітнення насправді добровільним, чи (найімовірніше) на хлопця чинився тиск з боку кіберзлочинців, з погрозами на адресу його родичів у разі непокори – зараз встановлює слідство. Хай там як, а батьки Чжуанга встигли заплатити викуп, перш ніж їхнього сина знайшли у наметі в горах Юти.

Такі випадки непоодинокі, заявляють у ФБР, і закликають китайських студентів та їхніх родичів бути пильними. Для більшої правдоподібності, кажуть правоохоронці, хакери створюють маніпулятивні зображення або відео із жертвою, використовуючи технологію діпфейків та генеративний ШІ. Визначити, що це – фальшивка, часом буває дуже непросто.   

Email розсилка