Хакери LockBit вимагають викуп у дитячої лікарні з Чикаго

  • 02 Лютого 2024

Попри власні заяви, що не атакують неприбуткові організації.

Хакери LockBit вимагають викуп у дитячої лікарні з Чикаго зображення

Заяви російських здирників з хакерського угруповання LockBit про те, що вони не атакують некомерційні організації, пояснюються просто (і звісно ж, не якоюсь там «шляхетністю») – взяти викуп з того, хто не має прибутку, доволі складно. Утім, попри власні ж пафосні слова, LockBit атакувало дитячу лікарню Святого Антонія в Чикаго, і хоче викуп у $800 тис. Кінцевий термін оплати – 2 лютого 2024 року, а $1000 перенесе його на добу. У разі повної виплати викупу хакери обіцяють (як обіцяли й не атакувати лікарні) не передавати викрадені дані третім сторонам і знищити їх.   

Лікарня Святого Антонія підтвердила атаку, але не повідомила, чи збирається платити викуп – хоча, з огляду на його розмір, вкрай малоймовірно, що вона має такі гроші. Які саме дані викрадено, також наразі невідомо – зазначається лише, що це «інформація про пацієнтів» (тобто – про хворих дітей). Про кіберінцидент, що тривав майже три тижні, лікарня повідомила ФБР та відповідних регуляторів, включно з Міністерством охорони здоров’я США. Мірою вивчення наслідків атаки про неї сповіщатимуть й постраждалих.

Це вже не перший випадок, коли російські хакери-вимагачі атакували дитячі лікарні. Торік, після нападу їхньої партнерської групи на лікарню SickKids у Торонто, LockBit офіційно перепросило, випустило безплатний дешифратор і (нібито) виключило провинну групу зі своєї програми за порушення правил. Але цього разу кіберзлочинці не стали гратися в Робін Гудів, і написали у своєму блозі: «Лікарні США завжди ставлять свої жадібні інтереси вище інтересів своїх пацієнтів і клієнтів». Звинувачувати жертву у тому, що на неї напали – це дуже по-російськи.  

Email розсилка