На платформі X, ймовірно, були верифіковані терористи

  • 15 Лютого 2024

Й організації, що перебувають під санкціями у США.

На платформі X, ймовірно, були верифіковані терористи зображення

Платформа X, що належить Ілону Маску, видавала «галочки» про верифікацію обліковим записам, зареєстрованим на осіб та організації, внесені у санкційні списки на території США. Про це йдеться у нещодавно оприлюдненому звіті некомерційної організації Tech Transparency Project (TTP). Згідно з наведеними у ньому даними, щонайменше 28 підсанкційних осіб, фінансових установ та іноземних ЗМІ користувалися перевагами преміум-передплати на X.  

Зокрема, синю позначку, яка означає, що власник акаунта надав для перевірки посвідчення особи, мали генеральний секретар Хезболли Хасан Насралла (його сторінку відстежують понад 93 000 користувачів), та Аль-Сааді Каддафі, син покійного лівійського диктатора Муаммара Каддафі (певний час Аль-Сааді був у підписниках в Ілона Маска). Золотою «галочкою» для організацій, вартістю $1000 щомісяця, виблискувало іранське державне інформаційне агентство Press TV, російський Тінькофф Банк та Ансаралла, хуситське угруповання, нещодавно визнане у США терористичним.

Ще не встигла висохнути фарба на шпальтах газет, які опублікували звіт TTP, як X поприбирала скандальні позначки з майже усіх вказаних у нім 28 акаунтів, окрім Press TV і Тінькофф Банку. Представник соцмережі навіть дав коментар ЗМІ, заявивши, що все не так, як здається.

X використовує надійний і безпечний підхід до наших функцій монетизації, дотримуючись юридичних зобов’язань, а також проводить незалежну перевірку, залучаючи наших платіжних провайдерів. Деякі облікові записи, перераховані у звіті, не вказані прямо у санкційних списках, деякі інші можуть мати видимі «галочки» на акаунтах, але не отримують жодних послуг, що підпадають під санкції.

У TTP, своєю чергою, нагадали, що, відповідно до законів США (і до внутрішньої політики Х) заборонено проводити будь-які економічні та фінансові операції з підсанкційними особами та організаціями, навіть якщо мова йде про $8 на місяць, сплачених за преміум-пакет. І сказати, що їх ввели в оману, в Х також не можуть – і Тінькофф Банк, і Хасан Насралла всім давно та дуже добре відомі. Тож, найімовірніше, це особисті примхи Ілона Маска – потурати тероризму йому не вперше.    

Email розсилка