Український хакер визнав свою провину в атаках Zeus та IcedID

  • 19 Лютого 2024

Йому «світить» 40 років ув’язнення.  

Український хакер визнав свою провину в атаках Zeus та IcedID зображення

Громадянин України В’ячеслав Пенчуков, також відомий за прізвиськами «танк» і «батько», що є одним з лідерів хакерського угруповання JabberZeus, визнав себе винним у кібератаках з використанням шкідливого ПЗ Zeus та IcedID з травня 2009 по лютий 2021 року. Його заарештували в Женеві 2022 року, і вже наступного року екстрадували до США. Міністерство юстиції США схарактеризувало Пенчукова як «лідера двох плідних груп шкідливих програм, які заразили тисячі комп’ютерів зловмисним ПЗ, що призвело до викрадення мільйонів доларів».

Пенчуков довший час уникав покарання в Україні через свої зв’язки у владних колах, зокрема й з нині покійним сином Віктора Януковича. Та про його подвиги правоохоронці знали давно. Перше звинувачення Мін'юст США висунув Пенчукову ще 2012 року – тоді за допомогою банківського трояна Zeus його угруповання поклало до кишень мільйони доларів, а сам він опинився у списках ФБР як один з найрозшукуваніших кіберзлочинців. 2021 року хакера затримала українська поліція, але тоді йому вдалося вийти сухим з води. Але копи зі США до високих знайомств Пенчукова лишилися байдужими.

За кожним пунктом звинувачення – а зловмисник визнав свою провину за двома (змова з метою скоєння злочину, пов’язаного з корумпованою організацією, яка перебуває під впливом рекетирів, і змова з метою вчинення шахрайства) – Пенчукову загрожує 20 років в’язниці. Вирок винесуть 9 травня 2024 року – тож, схоже, ФБР може записати хакера до «підбитих танків».   

Email розсилка