ЄС відкрив офіційне провадження проти TikTok

  • 20 Лютого 2024

Додаток перевірять на відповідність Закону про цифрові послуги.

ЄС відкрив офіційне провадження проти TikTok зображення

Європейська комісія відкрила справу проти компанії ByteDance, якій належить TikTok, з метою перевірки відповідності додатка Закону про цифрові послуги. Особливу увагу Єврокомісія планує приділити ризикам використання TikTok дітьми. Комісар ЄС Тьєррі Бретон заявив, що рішення про початок розслідування він ухвалив після аналізу звіту про оцінку ризиків TikTok та відповідей на запити про інформацію.

Сьогодні ми починаємо розслідування щодо TikTok через підозри в порушенні прозорості та зобов’язань із захисту неповнолітніх: йдеться про дизайн, що викликає залежність, і обмеження часу використання додатка, перевірку віку, налаштування конфіденційності за замовчуванням.

Розслідування Єврокомісії зосередиться на дизайні TikTok, включно з алгоритмами додатка, які можуть стимулювати поведінкові залежності і створювати ефект кролячої нори (занурення в онлайн-контент, коли користувач, переходячи за посиланням, доходить до тем, які не стосуються його початкового запиту). ЄК також перевірить, чи TikTok запровадив заходи для забезпечення високого рівня конфіденційності та захисту неповнолітніх користувачів. У разі, якщо платформу визнають винною у порушенні правил DSA, компанію ByteDance можуть оштрафувати на суму, що становить до 6 % від її світового товарообігу. А позаяк за 2023 рік лише платформа TikTok заробила $80 млрд, стягнення може бути дуже відчутним.     

Email розсилка