Двох юних британських хакерів засудили за кіберзлочини

  • 26 Грудня 2023

Одного з них помістили до психіатричної лікарні.

Двох юних британських хакерів засудили за кіберзлочини зображення

Двоє британських підлітків, члени хакерського угруповання Lapsus$, отримали покарання за участь у кібератаках з компрометацією даних Uber, Nvidia та Revolut, а також за шантаж виробника ігор Rockstar Games.

18-річний Аріон Куртадж, що страждає на аутизм, попри це, має у своєму «портфоліо» атаки на британського телекомунікаційного гіганта BT, а також на компанії Microsoft, Okta, Samsung, Vodafone і фінтех-компанію Revolut. Його засудили до утримання під вартою в лікарні Великобританії, оскільки психіатри визнали його стан таким, що не дозволяє постати перед судом. Утім, вже перебуваючи під охороною поліції в готелі Travelodge (Аріона, тоді ще неповнолітнього, випустили під заставу), юнак за допомогою приставки Amazon Firestick, телевізора та смартфона викрав у компанії Rockstar Games 90 кліпів неопублікованої гри Grand Theft Auto 6, і злив деякі з них в мережу. Психіатри зазначили, що Аріон постійно «висловлював намір якомога швидше повернутися до кіберзлочинності», і назвали його дуже мотивованим. Госпіталізація Куртаджа наразі є безстроковою – рішення про виписку можуть ухвалити лікарі, якщо дійдуть висновку, що він більше не становить загрози.

Ще один член Lapsus$, чиє ім’я не називається через вік (йому лише 17), визнаний винним у шахрайстві, шантажі та вчиненні несанкціонованих дій, які призвели до порушення роботи комп’ютера. Його засудили до 6-місячної реабілітації, інтенсивного нагляду та спостереження терміном на 3 місяці і протягом 1,5 року він перебуватиме під наглядом поліції. Нагадаємо, що повноліття у Сполученому Королівстві настає у 18 років. Цим, ймовірно, й пояснюється доволі м’який присуд юному кіберзлочинцю.  

Email розсилка