Китай наймає приватні хакерські компанії для атак на іноземні уряди та організації

  • 26 Лютого 2024

Не гребує КНР і стеженням за власними громадянами.

Китай наймає приватні хакерські компанії для атак на іноземні уряди та організації зображення

Минулого тижня на GitHub невідомий добродій опублікував цікавезний архів даних – кеші документів, які розкривають внутрішню роботу шанхайської компанії Anxun Information Technology, також відомої як I-Soon, і те, які послуги вона надає органам державної безпеки Китаю. У доступі опинилися скриншоти, прейскуранти і внутрішні повідомлення I-Soon. Розцінки хакерів є, що називається, гнучкими – приміром, за доступ до вебсайту дорожньої поліції В’єтнаму I-Soon запросила у китайського уряду $15 000, а за особисту інформацію із сайтів соціальних мереж – аж $278 000.   

Загалом «здобич» хакерів з I-Soon чимала – від уже згаданих сайтів в’єтнамської поліції та особистих даних користувачів соцмереж (зокрема, Facebook і російської Telegram) до ПЗ, за допомогою якого хакери проводять дезінформаційні кампанії та зламують акаунти на X. Внутрішнє листування I-Soon доводить, що робоча атмосфера у китайських хакерів напружена, і вони докладають чималих зусиль для продажу своїх послуг Міністерству громадської безпеки. Це все, либонь, через велику конкуренцію – бо I-Soon лише одна із сотень хакерських компаній, з якою співпрацює Пекін. До речі, стеженням за власними громадянами в I-Soon теж не гребують – це доволі прибуткова справа.  

Оприлюднені матеріали не стосуються жодної організації США, але, безумовно, посилять побоювання щодо китайських кібератак серед лідерів у Вашингтоні, які давно вже звинувачують Пекін у кібершпигунстві і зламі мереж американських установ та організацій. Ці заяви і посилення державного контролю за компаніями з КНР призвели до того, що венчурні капіталісти Кремнієвої долини відмовилися від інвестицій у китайські стартапи.

Email розсилка