Байден обіцяє підписати скандальний закон про TikTok у разі його ухвалення

  • 09 Березня 2024

Утім, досі невідомо, що скаже Сенат США.

Байден обіцяє підписати скандальний закон про TikTok у разі його ухвалення зображення

Нещодавно комітет Палати представників з питань енергетики та торгівлі одноголосно підтримав законопроєкт під назвою «Закон про захист американців від застосунків, контрольованих іноземними противниками» авторства Майка Галлахера і Раджи Крішнамоорта. Суть його полягає в тому, що TikTok, як платформа, насправді контрольована Пекіном, має бути або продана, або заборонена у США. На продаж материнській компанії ByteDance дають пів року – в іншому разі 170 млн користувачів TikTok у США попрощаються з улюбленим додатком, як це вже зробили американські держслужбовці (їм взагалі не дозволяється встановлювати його на смартфони).

Компанія ByteDance вже відреагувала на цей законопроєкт, заявивши, що він є прямою забороною TikTok, «незалежно від того, як автори намагаються це замаскувати» і що новий закон, у разі його ухвалення, «розтопче права 170 мільйонів американців, передбачені Першою поправкою (щодо свободи слова), і позбавить 5 мільйонів малих підприємств платформи для розвитку». Користувачі TikTok напередодні голосування навіть отримували сповіщення від компанії із закликом вплинути на законодавців і попросити їх не підтримувати закон, але це не допомогло.

Президент США Джозеф Байден на питання, чи підпише він цей закон у разі ухвалення, відповів: «Так». Проте в Сенаті, на відміну від Палати представників, немає такої одностайності щодо заборони TikTok, і – несподівано (бо під час своєї каденції президента США він також хотів, щоб китайці продали платформу) проти цього виступив Дональд Трамп. «Якщо ви позбудетеся TikTok, Facebook і Zuckerschmuck подвоїть свій бізнес», — написав Донні на Truth Social. Генеральний директор TikTok Шоу Цзи Чу неодноразово запевняв, що КНР не має доступу до платформи, і не контролює її, але факти – річ уперта, і вони свідчать: має і контролює.    

Email розсилка