Хакери з КНДР за рік відмили $900 млн у криптовалюті

  • 09 Жовтня 2023

А всього за допомогою міжмережевих злочинів кіберзлочинці легалізували $7 млрд.

Хакери з КНДР за рік відмили $900 млн у криптовалюті зображення

Сумнозвісна група Lazarus, визнана фахівцями з кібербезпеки «постійною серйозною загрозою», за період з липня 2022 по липень 2023 року привласнила приблизно $900 млн у криптовалюті. Позаяк традиційні інструменти для відмивання коштів, як-от біткоїн-міксери, піддаються санкціям та арештам, зміщення криптозлочинності на типологію ланцюгів або стрибків активів зростає.

Міжмережевий злочин означає перетворення криптоактивів з одного токена чи блокчейну на інший, часто – у швидкій послідовності, щоб приховати походження коштів. Нині це прибутковий метод відмивання вкраденої криптовалюти і альтернатива міксерам, хоча блокування «міксерів» таки ускладнило хакерам життя. Утім, аналітики фірми Elliptic зазначають, що використання зловмисниками з Lazarus кросчейн-мостів дозволило збільшити частку коштів, надіслану через такі сервіси, на 111 %.

Цифри незаконних доходів разючі. Лише з червня 2023 року після низки успішних кібератак північнокорейські зловмисники збагатилися на $240 млн. За рік – майже на мільярд. А загалом у такий спосіб хакери з усіх країн відмили $7 млрд – це більше, ніж номінальний ВВП України за 2023 рік.

Три стовпи кіберзлочинності, на які спирається група Lazarus – кібершпигунство, кібердиверсії і гонитва за фінансовою вигодою. Їхні кібератаки вирізняються кількістю, різноманітністю і ексцентричністю реалізації, і у їхньому протистоянні з правоохоронцями наразі не видно переможця.   

Email розсилка