ЦРУ створювало фейкові акаунти у соцмережах для дискредитації уряду КНР

  • 15 Березня 2024

Операція, ймовірно, стартувала ще за Дональда Трампа.

ЦРУ створювало фейкові акаунти у соцмережах для дискредитації уряду КНР зображення

Операція зі збільшення кількості негативних новин, пов’язаних з китайським урядом, яка, за твердженнями ЗМІ, мала на меті «викликати параною в уряді Сі Цзіньпіна», почалася ще 2019 року. ЦРУ створювало фейкові облікові записи у соцмережах, і поширювало через них чутки про те, що члени Компартії Китаю виводять незаконно отримані статки за межі країни, або що програма фінансування інфраструктурних проєктів у розвиткових країнах корумпована. Чи триває тролінг офіційного Пекіну й досі, наразі невідомо.

ЦРУ, що й не дивно, коментарів не надало, але, за даними журналістів, ініціював цю програму ще Дональд Трамп, бувши чинним президентом США. Поширювалася вона на регіони Південно-Східної Азії, Африки та південної частини Тихого океану, а китайська ініціатива Belt and Road, яка надає гранти та позики на інфраструктурні проєкти у країнах, що розвиваються, була однією з її цілей.

Невідомо, чи розвинулася у Сі Цзіньпіна та його чиновників параноя, однак Китай зі свого боку подібну тактику використовує вже давно. Зокрема, 2023-го КНР створила фейкове ультраправе видання, яке публікувало фальшиві історії для європейських користувачів соцмереж. Та й прагнення США заборонити TikTok аж ніяк не на порожньому місці з’явилося – ця платформа стежить за користувачами в усьому світі, і використовує величезний масив зібраних даних для впливу на них.

Email розсилка