Німецька влада хоче заарештувати трьох підозрюваних у шпигунстві для КНР

  • 24 Квітня 2024

Офіційний Пекін називає це «злісним наклепом».

Німецька влада хоче заарештувати трьох підозрюваних у шпигунстві для КНР зображення

Влада Німеччини заявила, що видала ордери на арешт трьох німецьких громадян за підозрою у шпигунстві на користь Китаю. Офіс федерального прокурора не розголошує прізвища підсудних, але називає їхні імена – Гервіг та Іна Ф. і Томас Р.

У федеральній прокуратурі стверджують, що «оголошених осіб серйозно підозрюють у тому, що вони працювали на китайську секретну службу з невстановленої дати до червня 2022 року». Томас Р. діяв як агент Міністерства державної безпеки Китаю (MSS), збираючи інформацію про інноваційні німецькі технології, які можна використати у військових цілях. Згодом він звернувся по допомогу до Гервіга та Іни Ф., подружжя, яке керувало підприємством у Дюссельдорфі. Воно налагодило зв’язки з науковою та дослідницькою спільнотою Німеччини.

В результаті підозрювані уклали угоду з неназваним німецьким університетом щодо проведення дослідження для китайського підрядника – досліджували роботу високопродуктивних морських двигунів на бойових кораблях. На момент арешту, запевняють прокурори, обвинувачені вели подальші переговори з дослідницьких проєктів для зміцнення морської бойової потужності Китаю. Окрім цього, Гервігу та Іні Ф. і Томасу Р. закидають придбання і незаконний експорт до КНР спеціального лазера, який потрапляє під дію регламенту ЄС про подвійне використання (йдеться про товари, які можна використовувати і в цивільних, і у військових цілях).

Тиждень тому в Німеччині заарештували ще одного ймовірного шпигуна, на ім’я Цзян Г., за те, що з 2019 року, працюючи на німецького члена Європейського парламенту, він діяв як агент секретної служби Китаю. До Німеччини долучилася і Великобританія – там 32-річного Крістофера Беррі та 29-річного Крістофера Кеша звинуватили у передаванні конфіденційної інформації до Китаю в порушення Закону про офіційну таємницю. Представники КНР всі звинувачення відкидають, називаючи їх «злісним наклепом», і закликають «припинити антикитайські політичні маніпуляції».

Email розсилка