Ізраїль розгорнув програму масового розпізнавання облич у Секторі Гази

  • 28 Березня 2024

Без відома і згоди палестинців.

Ізраїль розгорнув програму масового розпізнавання облич у Секторі Гази зображення

Ізраїльська військова розвідка розпочала використання експериментальної програми розпізнавання облич, створеної тель-авівською компанією Corsight, для ідентифікації пов’язаних з ХАМАСом осіб. Після атак 7 жовтня офіцери ізраїльської армії ідентифікували потенційні цілі, переглянувши записи з камер безпеки та відео, які ХАМАС поширював у соціальних мережах. Також військовики попросили палестинських в'язнів ідентифікувати людей з їхніх громад, пов’язаних з терористами. 

Отримані зображення компанія Corsight використала для створення інструменту розпізнавання облич, зухвало запевнивши що він зможе точно ідентифікувати людину за менш ніж 50 % видимого обличчя. Для розширення бази даних ізраїльські військові встановили КПП, оснащені камерами розпізнавання облич, уздовж основних доріг, якими палестинці тікали на південь.

Однак обіцяна разюча точність інструменту від Corsight виявилася трохи перебільшеною. На зернистих кадрах або у випадках, коли лиця людей були закритими, система ідентифікації часто помилялася; приміром, палестинського поета Мосаба Абу Тоху вона позначила як терориста – це коштувало чоловіку двох днів в ізоляторі та побоїв. Тоді ізраїльські військовики доповнили технологію Corsight безплатним сервісом Google Photos, куди завантажили бази даних «відомих осіб» і скористались функцією пошуку за фото для подальшої їх ідентифікації. Інструмент від Google працював краще, аніж Corsight, і визначав людину навіть за невеликою видимою частиною обличчя. Тож очікується, що таких прикрих випадків, як з палестинським поетом, значно поменшає. Заручитися ж згодою палестинців на такі дії ізраїльтянам навряд чи вдасться – à la guerre comme à la guerre.

Email розсилка