Apple за наказом Китаю вилучила з App Store у КНР Telegram, Signal та WhatsApp

  • 19 Квітня 2024

Китайські регулятори твердять, що ці застосунки загрожували національній безпеці.

Apple за наказом Китаю вилучила з App Store у КНР Telegram, Signal та WhatsApp зображення

Месенджери Telegram, Signal та WhatsApp, і соціальна мережа Threads видалені з китайського App Store згідно з рішенням Управління кіберпростору КНР. Так звана «Програма очищення» стартувала у Китаї ще торік, і передбачала видалення неактивних та незареєстрованих застосунків зі внутрішніх магазинів iOS та Android. Та «під ніж» китайського регулятора потрапили і цілком собі активні програми – з формулюванням «загроза національній безпеці» (привіт США від TikTok).

Ми (Apple) зобов’язані дотримуватися законів у країнах, де працюємо, навіть якщо ми не згодні. Управління кіберпростору Китаю наказало видалити ці додатки з вітрини магазину в КНР, виходячи з міркувань національної безпеки. Ці програми залишаються доступними для завантаження на всіх інших вітринах, де вони з’являються.

Відповідно до постанови уряду КНР, оприлюдненої ще торік у серпні, до кінця березня 2024 року всі розробники мобільних програм мають або пройти державну реєстрацію, або припинити роботу. Офіційна версія Пекіну щодо таких заходів – протистояння інтернет-шахрайству, справжня причина – зміцнення позицій держави у кіберпросторі Піднебесної, та посилення контролю за іноземними програмами, гаджетами та вебсайтами, які в тих чи інших аспектах суперечать політиці КНР. Обмежуються також великі мовні моделі ШІ, іноземні месенджери під забороною, а переглядати закордонні ЗМІ китайці можуть лише через VPN. 

Email розсилка