СБУ ліквідувала у Києві потужні ботоферми

  • 30 Квітня 2024

Вони могли генерувати понад 1000 фальшивих акаунтів щодня.

СБУ ліквідувала у Києві потужні ботоферми зображення

Служба безпеки України ліквідувала в Києві створені проросійськими хакерами потужні ботоферми. Продуктивність їхньої праці вражає – вони генерували понад 1000 фейкових акаунтів щодня. Зокрема, двоє затриманих організаторів створили в соціальних мережах і месенджерах фальшиві облікові записи від імені голови СБУ та очільника ГУР МО України. На цих сторінках розміщувалися офіційні дописи від ГУР та СБУ, однак у приватних повідомленнях зловмисники виманювали у людей гроші та пропонували свою «допомогу». Також вони реєстрували фейкові сторінки українців з різних регіонів, як у Facebook, Twitter, Instagram і Tik-Tok, так і в російських «Однокласниках» та «Вконтакте». 

Свої дії з поширення дезінформації про війну в Україні та дискредитації ЗСУ зловмисники узгоджували з представниками російської розвідки, від яких й отримували «методички» для проведення підривної діяльності. Під час обшуків у помешканнях організаторів ботоферм виявлено спеціалізоване обладнання для «вирощування» вигаданих інтернет-адрес, сім-карти мобільних операторів, на які реєструвалися підконтрольні аканти, та вилучено незареєстровану вогнепальну зброю, боєприпаси до неї і бойові гранати.

Обох організаторів узяли під варту, їм загрожує до 7 років позбавлення волі. Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації їхніх злочинних дій, та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до роботи ворожих ботоферм.

Email розсилка